Educació escurçarà les vacances d'estiu "aviat" 0
1071 22/11/2008, 10:39 el Periódico. JORDI CASABELLA #LEC,
Els ciutadans consultats pel Baròmetre de tardor d'EL PERIÓDICO DE CATALUNYA es mostren satisfets amb el sistema sanitari públic, a diferència del que passa amb l'educatiu, en què el funcionament és censurat per un 42%. La idea d'aplicar el copagament en algunes prestacions sanitàries divideix els ciutadans, però la majoria creu que el pressupost és insuficient. A continuació oferim l'opinió dels dos màxims responsables d'aquestes dues àrees a la Generalitat.
--Aquest diari ha constatat que predomina una valoració negativa sobre el sistema educatiu.
--¿No hi deu haver una consolidació de tòpics a partir d'informacions de caràcter general sobre la nostra educació que acaben determinant una resposta d'una majoria dels ciutadans que no saben més sobre la qüestió? El col.lectiu que hi està més implicat, els pares que estan fent ús d'aquest servei, el valoren molt millor. Deixi'm que concedeixi més valor a aquesta segona opinió.
--Molt pocs fan el professorat responsable de l'èxit o fracàs del sistema, sinó que la majoria en responsabilitza l'administració i les famílies.
--Això indica que determinades interpretacions que a vegades es fan des d'ulls teòricament experts no van de bracet del sentiment dels ciutadans, que saben que els mestres i els professors fan tot el que poden i més.
--¿És possible escurçar les vacances estivals i distribuir aquests dies durant l'any escolar?
--La nostra intenció és posar en vigor una proposta d'aquestes característiques per aconseguir que els mestres, els pares i el món productiu s'entenguin i la facin seva canviant hàbits i valors establerts tradicionalment. Aviat presentaré una proposta concreta de reforma del calendari escolar i la posaré en mans del Consell Escolar de Catalunya per obrir i tancar com més aviat millor el debat i prendre una decisió.
--¿L'ha sorprès la bona acceptació de les aules de benvinguda per als immigrants?
--Una vegada les aules s'han posat en funcionament, la realitat ha ajudat que s'entengui que estem parlant d'integració, en cap cas de segregació.
--El projecte de llei d'educació (LEC) ja és al Parlament sense experimentar grans pèrdues des de la primera versió.
--Sincerament, no és gaire diferent de com es va projectar.
--¿Es vol una llei pactada entre la Generalitat i CiU que permeti que, en funció de qui governi, es puguin concertar els col.legis que escolaritzen nens i nenes per separat o finançar la sisena hora de classe diària en Primària de la privada amb fons públics?
--Volem una llei que permeti a qui governi emfatitzar aspectes sobre el que s'entén per escola pública en àmbits com el de l'atenció a la diversitat de l'alumnat, l'autonomia de centres o la presència real dels ajuntaments en l'educació. I al mateix temps que existeixi una àmplia possibilitat de diferència a l'hora desplegar-la.
--¿Els exemples de la pregunta anterior són vàlids per il.lustrar aquesta diferència?
--Sí, encara que no són essencials, són terrenys de frontera simbòlica i ideològica, i en aquest sentit importants, però no els que determinaran la diferència d'estratègies de desplegament de la llei. Tinc pressa per aplicar-la des d'aquest govern.
--Tot fa pensar que s'arribarà a un elevat grau de consens polític, però ¿comptarà amb la complicitat dels que l'hauran d'aplicar? El professorat no sembla que estigui content.
--Em sembla que hi ha una àmplia diversitat de sentiments. Per un costat existeix una legítima suspicàcia a qualsevol llei i falta consciència que aquesta norma es mou en un altre nivell, menys ideològic. Només amb la deguda maceració del text, amb els efectes de la seva aplicació, podrà veure's si compta amb una conformitat majoritària. Però juntament amb l'expressió crítica o expectant, també he constatat infinitat de reaccions positives en el mateix col.lectiu.
--A les patronals del sector tampoc els agrada.
--Estan explicitant una posició de màxims. En aquest sentit, la seva posició s'assembla a la dels sindicats. Cada un s'acosta a la qüestió defensant posicions que saben que ha d'acabar amb renúncies.
--Vostè acaba d'explicar com atacarà el dèficit de places a Santa Coloma de Gramenet, però aquest Govern no ha presentat cap pla de construccions escolars.
--Ningú es queda sense escola en cap moment. Hi ha dificultats puntuals en un territori en un moment concret però en conjunt hi ha capacitat per fer front adequadament a les necessitats. En un moment en què hi ha increment de natalitat, alumnes nouvinguts i molta mobilitat interna, formular previsions tancades a cinc anys vista és un exercici que tenim fet però que no tampoc cal sacralitzar.
--Però ja se sap que en cinc anys faltaran instituts.
--Per això els estem planificant. Aniran apareixent centres nous o ampliats per encaixar aquesta onada.
--La privada reivindica que es concertin les aules de Batxillerat.
--És un dels terrenys en què es podran fer polítiques diferents amb la llei. En aquests moments hi ha una situació derivada de l'onada de creixement demogràfic, concentrada en Primària i els primers cursos de l'ESO, que si arriba al Batxillerat requerirà preguntar-se si tenim prou oferta educativa.
--¿L'horitzó econòmic posa en risc el finançament de la LEC?
--Si el Parlament l'aprova, la memòria econòmica és també llei. Aquest país compta amb prou recursos perquè aquesta previsió es compleixi fins i tot en la menys favorable de les hipòtesis de solució per al nostre finançament.
facebook
twitter
enllaçar
comentar
Comentaris
Sense comentaris.Afegir comentari
Atenció al professorat
Dirigiu les vostres consultes i/o les peticions de visita de centre al Centre d'Atenció al Professorat.
Agenda
Diuen, diuen, diuen...
- guillem-89
On es suposa que hem d'enviar aquesta reclamació? i per ... - ramon-572
Bon dia, Santiago, Feu servir el Centre d'Atenció al Pro... - ramon-572
En el moment de la matrícula ja s'explica que has d'... - santiago-a2b
Cal que la SdA vagi signada digitalment? El nom de l'arxi... - gabriel-22
I si falla el correu electrònic? Aquest sistema de missatger...