Educació: l'obvietat menys òbvia0

559 10/12/2008, 09:24       #LOGSE, #LOE,

El problema de l'educació a Catalunya acapara, com pocs, energies de tota mena de col·lectius i ressò mediàtic. Davant la pèrdua de qualitat del sistema educatiu, cosa que comporta un dèficit de preparació acadèmica i de certs valors en els joves, tothom parla del com educar, però quasi ningú s'atreveix amb el què s'ha d'ensenyar. No puc estar més d'acord amb el que exposa Patrícia Gabancho en el seu darrer llibre: el nivell dels continguts a l'ESO és lamentable i es trasllada al batxillerat.

Els que fa més de quinze anys que fem classes a secundària i que, per tant, hem viscut el pas del BUP i el COU a l'ESO i el batxillerat, podem donar fe de la devaluació que van experimentar els continguts i de la progressiva davallada de la maduresa intel·lectual dels nostres alumnes. Si volem que els joves adquireixin valors com ara l'esforç i la responsabilitat, i fracassin menys, no ho aconseguirem rebaixant-los l'exigència. Més aviat queda demostrat que passa el contrari. El missatge que els donem és que no cal esforçar-se. Com diu el professor Salvador Cardús, primer es practiquen les virtuts, i després els valors s'adquireixen per osmosi. A principis dels noranta un alumne era considerat madur per aprendre a fer equacions de segon grau als catorze anys (8è d'EGB), per posar un exemple, i, a partir de la LOGSE, no se li demanava que les fes fins als setze (4t d'ESO; val a dir que la LOE les ha situat, tot just fa un any, a 3r d'ESO). I encara ens preguntem quina és la causa del desprestigi de la institució escolar.

La implantació d'una LOGSE a la catalana, fortament ideologitzada i, precisament, sota els auspicis d'un govern de CiU, haurà proveït el país d'una generació d'adults de cotó fluix. A hores d'ara el president Pujol ho ha entès, però quan obre la boca li plouen les crítiques. Encara en la situació d'emergència en què ens trobem, qüestionar uns principis pedagògics que semblen ser avalats a totes les facultats de formació del professorat, que són bandera de tota una generació de mestres, és arriscar-se a ser etiquetat, pel cap baix, com «de dretes». Una llei d'educació com la que necessitem hauria de remodelar els currículums des de la primària, partint de la base que els nens i nenes són intel·ligents i capaços. Almenys com els d'abans de la LOGSE. Qualsevol professor sap que, si exigeix més, els alumnes arriben més amunt, i a partir d'aquí, tota la pedagogia que vulgueu. I això no té res a veure ni amb l'equitat ni amb l'escola franquista. Però, hi donarien suport, els pares? S'atreviria a suggerir-ho, la societat civil? És aquí on voldríem veure tota la tribu!


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube

Qui som i què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal