El Consell d'Europa avala la 'immersió total' en català0

487 13/12/2008, 10:31   

Critica durament que no es garantitzi l'ensenyament en català en tots els nivells educatius del País Valencià

El Consell d'Europa acaba de proposar al govern espanyol que desenvolupi un model d'ensenyament 'd'immersió total' en les llengües territorials cooficials a l'estat, com el català, el basc i el gallec. I és que, segons el Consell, l'actual model no respecta els compromisos adquirits per Espanya quan va signar la Carta Europea de les llengües regionals o minoritàries. Així ho fa constar en aquest informe (pdf) que va publicar-se ahir.

El Comitè de Ministres, màxim òrgan de decisió del Consell d'Europa, diu que el català no ha assolit el nivell desitjable, sobretot a justícia o a empreses com Renfe, Telefònica o Correus, i demana al govern espanyol que prengui les mesures necessàries perquè els jutges que treballin en territori de parla catalana facin servir el català.

També lamenta que les autoritats espanyoles no hagin resolt els problemes que ja els foren fetes en les primeres recomanacions sobre l'ús de les llengües cooficials als serveis públics.

Garantir l'ensenyament en català al País Valencià

El Consell retreu al govern valencià que hagi desenvolupat tan poc l'ensenyament de la llengua. Critica que no hagi rebut l'informe que va demanar sobre la funció del Consell Valencià de Cultura i diu que Educació ha de garantir un model en català en tots els nivells educatius i a tot el territori.

També insta que es resolgui, com més aviat millor, la connexió de les emissions televisives públiques del Principat i del País Valencià.

L'informe també demana al govern espanyol que estableixi un marc jurídic específic de protecció i de promoció del català a la Franja de Ponent.

Finalment, li demana que adopti 'mesures de protecció i de promoció' de l'amazic a Melilla, de l'àrab a Ceuta, del gallec a Castella i Lleó i del portuguès a Olivenza (Extremadura).


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal