Tot el que cal saber sobre el descompte d'havers de la vaga 0

5623 03/02/2009, 16:58       #Vaga, #Serveis Jurídics, #Mobilitzacions,

El nostre supòsit de professor estàndar el representa en Jaume, un docent de secundària amb 19 anys d’antiguitat, sis triennis, dos sexennis, i tutor de l'ESO. A la nòmina de juny de 2008 al Jaume li van descomptar 111,95 euros per la vaga que va fer el 14 de febrer de 2008 i ara té una sèrie de preguntes sobre el descompte que li aplicaran per la vaga que va fer el 13 de novembre de 2008. Ens va venir a veure, i nosaltres vam respondre les seves preguntes a partir de les dades i el descompte aplicat per la vaga de febrer.


1.- Com s’ha de calcular el descompte per un dia de vaga?

És un tema respecte al qual tothom deia la seva perquè el criteri ha canviat, com a mínim , tres cops en els darrers 30 anys.

Actualment el procediment és el següent:

1.-S’ha de calcular la retribució íntegra mensual del mes en què es va fer la vaga (febrer 2008). La retribució íntegra mensual NO són les percepcions totals que surten al full de nòmina de febrer, perquè encara cal afegir la part proporcional de les pagues extres. Altrament dit, la retribució íntegra mensual és la dotzena part de la retribució íntegra de tot l’any.

2.-Aquesta retribució íntegra mensual s’ha de dividir entre els dies naturals del mes, que en aquest cas són 29, i et dóna el descompte de 111,95 euros que és tot el que va pagar-te l’administració per un dia de feina el mes de febrer incloent-hi tots els conceptes: complements, retencions d’IRPF, càrrecs , etc.

2.- Escolta’m, i com es calcularia si hagués estat una vaga per hores?

Has tocat un tema interessant: el valor-hora. La llei diu que un cop calculada la retribució íntegra del dia, en el teu cas els 111,95 €, aquest import s’hauría de dividir entre la mitjana d’hores que tens obligació de fer cada dia. En el nostre cas, és evident que, amb una jornada setmanal de 37,5 hores, la nostra mitjana diaria és de 7,5 hores. Per tant la teva hora de feina li costa a l’Administració 111,95 €/ 7,5 hores= 14,93 €. Això és el que t’hauria de descomptar per hora de feina.

3.- Doncs jo aquell dia només tenia 4 hores de classe i una hora de visita de pares i m’han descomptat 7.5 hores

Per aìxò t’he dit que era un tema espinós. La convocatòria de vaga era per a un dia sencer. Per tant oficialment tots vam fer un dia sencer de vaga i ens han de descomptar tot el dia. Això no és discutible, el que sí que ho és, és quantes hores t’han de descomptar per aquell dia. N’hi ha dues d’interpretacions:

a) les 7,5 hores que computa l’administració perquè correspon a la mitjana de les 37,5 hores setmanals.

b) les que teníem d’horari fix aquell dia, en el teu cas 5, i per tant, segons aquesta interpretació, et correspondria un descompte de 74,65 €.

4.- Bé, ja ho entenc, és com si les 2,5 hores que falten les hagués treballat a casa després de la vaga, no?

Ja veig que em dius això a efectes il·lustratius, però no, no és correcte. Et repeteixo que durant tot el dia X vas estar de vaga, també a casa. Si vols argumentar la teva teoria amb exemples extrems, hauries de pensar que totes les hores de lliure disposició de la setmana les fas dissabte i diumenge.

5.- D’acord, i quan s’ha d’efectuar el descompte?

S’aplica en una nòmina posterior, però no hi ha un termini legal per fer-ho. Un cop l’Administració tingui constància de quines persones van fer la vaga, podrà aplicar el descompte en la nòmina d’aquell mes, del següent o , segons hem vist en les dues darreres vagues , dos o tres mesos després.

6.- I què passa amb l’IRPF del dia descomptat?

Els mesos de febrer i novembre de 2008 l’Administració et va retenir l’IRPF de tot el mes, incloent-hi l’IRPF del dia que vas fer vaga. Quan va procedir al descompte d’havers, reduint-te els 111,95 € a la nòmina, entenc que el més lògic i coherent és que t’hagués reduït també la part d’IRPF, que puja a 21,27 € .

Es tracta d’un excés de retencions a compte que l’Administració podria corregir en qualsevol moment o que ,en cas de no fer-ho, el recuperaràs quan facis la declaració de la renda. M’has dit que desgravaves per hipoteca d’habitatge habitual i que et tornen uns 600 euros l’any, oi?. Doncs per entendre’ns, quan el mes de juny d’enguany facis la declaració de renda et tornaran 621,27 €.

7.- Entenc doncs que el que em costa fer vaga un dia no és 111,95 € sino 90,68 €?

Exactament


8.- Tinc dret a demanar aquest excès de retenció d’IRPF?

No queda clara l’obligació de l’òrgan pagador de retornar aquesta quantitat en una nòmina propera. En principi, les obligacions de l’Administració pagadora es limiten a ajustar els tipus de retenció i, d’altra banda, el treballador té dret a demanar que se li apugi el tipus de retenció que li pertoca.

Però és clar que tens tot el dret a reclamar els 21,27 euros. Aquests diners formen part de la teva retribució i te’ls han retingut de més. I encara que només sigui amb un únic argument, i és que Hisenda mai et pagara els interessos de demora d’aquesta quantitat.

Al meu parer, el tema és menor per una simple qüestió de números. Són 21,27 euros que acabaràs recuperant abans o després i això desaconsella iniciar una reclamació judicial per aquest motiu. No obstant això, deixa’m posart-te un exemple encara que només sigui per poder explicar–te per què no trobo correcte el que ha fet l’Administració. Pensem en una vaga que seguissin 30.000 docents i que s’allargés dues setmanes durant el mes de gener de 2009. La retenció d’IRPF seria , seguint el teu cas, de 275 euros per professor i, en fer el descompte al març, ens trobaríem que ens falten aquests diners i no els recuperaríem fins que Hisenda no ens els tornés fins al setembre de 2010, és a dir, 18 mesos després.

Doncs mira, estaríem parlant de més de vuit milions d’euros retinguts durant un any i mig i no cal que entrem en detalls de tot el que representa això en interessos, etc.


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal