La vaga rep el suport dels partits i aïlla Maragall i el PSC0

824 12/02/2009, 08:16       #Vaga, #Mobilitzacions, #LEC,

Els 5 sindicats amb representació al sector de l'Ensenyament han convocat una vaga a l'escola pública pel proper 19 de febrer en protesta per la política del conseller Maragall, de qui en demanen la dimissió.

Entre les demandes dels sindicats destaca la negativa a la Llei d’Educació que obvia les demandes de les organitzacions representatives del professorat.

A més, critiquen Maragall per estar aplicant de facto alguns preceptes continguts en el projecte de llei, quan encara no han estat discutits ni aprovats pel Parlament de Catalunya. Entre aquests, destaca el pla d’autonomia de centres, la proposta de dividir Catalunya en zones educatives i la desregulació d’horaris.

Els cinc sindicats –USTEC·STEs, ASPEPC·SPS, CGT, CCOO i UGT - afegeixen a les seves reclamacions la “incapacitat” del conseller per resoldre “els problemes reals que tenen plantejats els centres públics”, entre els que enumeren la “massificació de les aules, dèficit en les construccions escolars necessàries, professorat insuficient per a l’escolarització actual i futura o l’organització del tractament de la diversitat”.

El 14 de febrer del 2008, els cinc sindicats ja van convocar la primera vaga contra la política de Maragall, en aquella ocasió de forma unitària, a la qual va seguir a la tardor una altra convocatòria, en aquest cas recolzada només per USTEC·STES, ASPEPC·SPS i CGT.

Reacció dels partits

Els dos socis del PSC al tripartit, ICV i ERC, s’han mostrat comprensius amb els sindicats de professors que han convocat la vaga contra la llei catalana d'educació, mentre que CiU i PP han carregat contra l’actitud de Maragall.

Esquerra Republicana de Catalunya ha dit que entén la convocatòria de la vaga per les diferencies entre els sindicats i la llei que la conselleria d’educació vol aprovar.

Iniciativa per Catalunya entén els motius de la vaga perquè comparteix que “la llei ha de tindre canvis per ser recolzada, no sol per ells, si no per nosaltres també”.

Per la seva banda, els partits de l’oposició, CiU i PP, han estat més durs amb el conseller d’educació, Ernest Maragall. Pel portaveu de CiU al Parlament, Oriol Pujol, Maragall no està actuant "de forma intel·ligent" i està "posant en risc innecessàriament" la llei d'educació de Catalunya amb les seves actuacions.

Encara que Pujol ha explicat que el seu partit pot "entendre el malestar" que existeix en la comunitat educativa amb el conseller, al qual ha reprotxat que plantegi ara el debat sobre el calendari escolar, no ha manifestat si dona suport a la vaga o no.

Dolors Montserrat, portaveu del PPC al Parlament, ha qualificat com a "normal" que els sindicats recorrin a la vaga quan el conseller no dialoga i es presenta com "una paret". Montserrat ha condicionat el suport del PPC a la vaga, a que "els plantejaments" dels sindicats estiguin en consonància amb els principis del PPC d'una educació de qualitat i en llibertat.

Ernest Maragall no troba cap "raó" per a la vaga

El conseller d'Educació de la Generalitat, Ernest Maragall, ha assegurat avui que no troba cap "raó" per a la convocatòria de vaga anunciada avui pels sindicats d'ensenyament USTEC·STEs, CCOO, ASPEPC-SPS, UGT i CGT per al 19 de març.

Durant una visita a Alcarràs (Segrià), ha lamentat la decisió perquè "l'educació és un servei públic essencial, i prendre una decisió d'aquestes característiques és d'una certa gravetat".

Després d'haver llegit els plantejaments dels convocants, ha dit que no discutirà el seu "dret" a convocar una aturada, però ha argumentat "sincerament" no entendre'n els motius.

"Es diu que (la vaga) és contra la política educativa del conseller, quan és la política de la Conselleria, el Govern i el país; és una cosa global", ha dit.

Pel que fa a les crítiques contra la LEC, ha assenyalat que la discrepància dels sindicats "és legítima", però "fer una vaga contra una llei que s'està tramitant al Parlament és una altra cosa", perquè la cambra catalana té la capacitat d'"incorporar el que és convenient després de ser absolutament sobirana per tirar endavant la llei".

A més, ha remarcat que "quan es parlen de determinades mesures que s'han pres sense consulta hi ha una evident imprecisió perquè cap està tancada i adoptada definitivament".


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube

Qui som i què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal