'Hores extra' i Calendari 0

1568 12/02/2009, 10:13       #Mesa sectorial,

Ordre del dia:

1. Especial dedicació lectiva voluntària del professorat.

2. Calendari escolar.

1. Especial dedicació lectiva voluntària del professorat.

El Departament ha informat avui sobre el seu projecte d’augment voluntari de l’horari lectiu del professorat en tres hores. La presentació ha corregut a càrrec del director general de recursos del sistema educatiu, Sr. Camil Fortuny, que ha presentat aquest projecte com una manera de “millorar l'atenció educativa a l'alumnat, tot aprofitant el bon fer del mestre experimentat, això sí, en detriment de l'interí”. Aquest projecte es concreta en els següents aspectes.

Poden optar-hi aquells professors que estiguin en qualsevol de les següents situacions:

Funcionaris de carrera amb destinació definitiva al centre, professorat en comissió de serveis per lloc de treball singular amb un pla estratègic de centre, i professorat funcionari de carrera amb destinació provisional que ocupi algun càrrec directiu.

No s’hi podrà acollir el professorat que, tot i complir algun dels requisits anteriors, estigui acollit a alguna reducció de jornada d’1/3, d’1/2 o de 2 hores per ésser major de 55 anys.

Condicions laborals i retributives:

Cos de mestres en CEIP/ZER...................................27 hores lectives setmanals
Cos de secundària i tècnics d'FP..............................21 hores lectives setmanals
Cos de mestres en IES.............................................21 hores lectives setmanals

L'import del complement es calcula que serà de 280€ a primària (es podria augmentar fins a 300€) i de 320€ a secundària (no s'ha dit res d'augmentar-lo). El cobrament d'aquest complement per major dedicació lectiva és incompatible amb el complement de coordinació amb responsabilitats addicionals, però no amb el de direcció. És a dir, en el cas de les juntes directives, es podran cobrar els dos complements, en el cas dels coordinadors, no.

La durada mínima d'aquesta major dedicació serà de dos anys.

Criteris d'assignació:

El professorat que desitgi acollir-se a aquesta modalitat, s'haurà de posar a disposició del director, que és qui decidirà (i que també es pot autonomenar). El nombre de professors acollits serà de 3 o múltiple de 3. Decidirà directament el director/a i en cap cas hi haurà “publicitat”. La direcció es regirà, entre d'altres, pels següents criteris “objectius”:

  • Major grau d'interès, iniciativa o esforç, en l'acompliment de les tasques docents.
  • Compromís en participar en les activitats del centre (tant complementàries com extraescolars).
  • Implicació i interacció amb l'entorn escolar.
  • Ocupació de llocs de treball singulars...
  • Implicació en l'organització de l'equip docent.
L'Administració admet que aquesta mesura pot afectar llocs de treball ocupats per professorat interí i que pot afectar les plantilles. En aquest sentit, es diu textualment en el document provisional que “la direcció del centre al formalitzar la proposta, farà constar l'especialitat del/s lloc/s de treball afectats per la minoració als efectes de càlcul de plantilles de professorat per al curs 2009/10”.

Davant d'aquesta proposta, i després d'haver fet algunes preguntes aclaridores, els sindicats de la mesa, USTEC-STEs, CCOO, ASPEPC·SPS i UGT, han manifestat conjuntament el seu rebuig a aquesta mesura i n'han demanat la retirada.

2. Calendari escolar

El Departament ha presentat dues propostes sobre el Calendari escolar, que només diferien en l'any d'aplicació i totes dues contemplen el començament del curs el 7 de setembre i una setmana no lectiva, però amb els centres oberts, al febrer.

Tots els sindicats de la mesa, USTEC-STEs, CCOO, ASPEPC·SPS i UGT, han manifestat el rebuig a la forma d'encetar el debat, a la manca de negociació i a les presses de la Conselleria i han demanat que la reflexió sobre el Calendari no sigui una "cortina de fum" i s'ajorni fins que els altres temes encara sobre la taula s'hagin negociat

Valoració d'ASPEPC·SPS

+R+A+TETE = LA BANDA DEL EMPASTRE

El Departament d'Educació ha explicitat la seva proposta d'augment voluntari de l'horari lectiu en 3 hores. Cal reconèixer que no és exactament com ho havia previst ASPEPC·SPS: és molt pitjor. Es tracta d'una paròdia grotesca.

Vejam. En essència es manté el que havíem anunciat. Les tres hores lectives de més es carreguen a la franja horària de 7½h, en principi destinades a preparar i corregir classes, exercicis, exàmens i a formació. Comencem bé si resulta que el qui faci més hores de classe -pagades de més a més- tindrà menys temps per a preparar-les i per a corregir. Una curiosa manera d'apostar per la qualitat de l'ensenyament, no trobeu?

Però anem al gra: qui podrà optar, i qui no, a aquestes 3 hores? Tot professor en alguna de les següents situacions: amb plaça definitiva al centre, amb lloc de treball singular per pla estratègic o, ja sigui amb destinació provisional o definitiva, amb algun càrrec directiu.

Qui no podrà optar-hi? Els interins, of course, i els que ja estiguin cobrant algun càrrec de coordinació. En aquest segon supòsit, els càrrecs de coordinació podran optar a les "hores extra", però hauran de renunciar a un dels dos complements salarials, el de coordinació o el d'hores lectives extres.

Curiosament, aquest criteri no afecta els membres de la junta directiva, que podran compaginar el complement per càrrec directiu amb el de les hores lectives extra. Algunes preguntes més: qui decideix qui fa i qui no fa les hores extres? Resposta: el director/a.; el director/a pot optar a fer les hores lectives extres? Resposta: Sí. Que cadascú ho interpreti segons el seu discerniment.

Arribats a aquest punt, hem de dir que més aviat sembla que ens les haguem amb una xarlotada «del bombero torero y la banda del empastre», que no amb la proposta d'una Administració educativa. Perquè, no us ho perdeu, resulta que els càrrecs directius tenen una reducció d'hores lectives precisament per poder-se dedicar a tasques de direcció. Ara resulta que, en una màgica reamortització horària, podran optar, tot cobrant-les a part, a fer unes hores de les quals se'ls havia rebaixat per dedicar-se a les funcions directives. Unes funcions, d'altra banda, a les quals dedicaran menys hores, però que també seguiran cobrant.

No sembla pas, des d'aquest punt de vista, que el Departament pretengui un estalvi econòmic, oi? D'altra banda, resulta que el criteri que es dóna com a bo per als càrrecs directius no serveix per als de coordinació, és a dir, no val per a coordinadors d'ESO, batxillerat, cicles, caps de departament... Algú ho entén?

Una paròdia grotesca, dèiem, digna del bombero torero, però de conseqüències sinistres: deixarà al carrer molts interins, afavoreix l'amiguisme i instaura un precedent perillosíssim a l'Administració pública: que aquell que decideix pugui ser jutge i part. Les repúbliques bananeres no ho fan pas millor.

Com es pot ser tan absolutament impresentable? Sr. Maragall, pel bé de l'ensenyament català, vagi-se'n d'una vegada cap a casa.

Els representants d'ASPEPC·SPS a la Mesa Sectorial
logo aspepc·sps


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal