El calendari escolar i el model finlandès0

737 17/02/2009, 09:29   

Intentar la conciliació familiar amb els calendaris laboral i escolar és com pretendre la quadratura del cercle. És imprescindible una reforma estructural, pactada, per canviar l'horari de feina i els períodes de vacances, com a la majoria de països de la Unió Europea. ¿On són aquí les excel.lències del model finlandès que tant ens enlluerna? Finlàndia imparteix 656 hores lectives anuals, i Catalunya, 964; és a dir, 308 més.

Els finlandesos, no obstant, són capdavanters del rànquing de rendiment; nosaltres, en canvi, som cuers. A Finlàndia, a les cinc de la tarda els pares són a casa amb els fills compartint instrucció i educació. No es deslliguen de l'escola i no es veuen obligats a aparcar els fills davant del televisor o la consola. A les onze de la nit, tots descansen per llevar-se a les set del matí; viuen al marge de les fanfàrries nocturnes mediterrànies. S'han de revisar les festes nacionals, autonòmiques i locals en època laboral. Sobren els ponts per celebracions religioses i institucionals. El 2 de gener, Europa reprèn l'activitat després de 10 dies de parada, no el dia 8, com aquí.

Aquesta reestructuració dóna per fer dos blocs de descans addicional de 10 dies cada un als alumnes, no als professors: a mitjans de febrer (Carnaval) i a principis de novembre (Tots Sants), a l'estil francès. Els alumnes deficients voluntaris podrien repassar assignatures bàsiques a l'escola, no per càstig. Aquestes sí que són raons pedagògiques. Els docents podrien preparar el període lectiu següent i fer cursos de formació a canvi de tres setmanes de juliol i tot l'agost de vacances. Siguem europeus amb fets, no només amb paraules.


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal