El calendari escolar i el model finlandès0
696 17/02/2009, 09:29 el Periòdico. Ramon Mas Sanglas/Santa Eugènia de Berga
Intentar la conciliació familiar amb els calendaris laboral i escolar és com pretendre la quadratura del cercle. És imprescindible una reforma estructural, pactada, per canviar l'horari de feina i els perÃodes de vacances, com a la majoria de països de la Unió Europea. ¿On són aquà les excel.lències del model finlandès que tant ens enlluerna? Finlà ndia imparteix 656 hores lectives anuals, i Catalunya, 964; és a dir, 308 més.
Els finlandesos, no obstant, són capdavanters del rà nquing de rendiment; nosaltres, en canvi, som cuers. A Finlà ndia, a les cinc de la tarda els pares són a casa amb els fills compartint instrucció i educació. No es deslliguen de l'escola i no es veuen obligats a aparcar els fills davant del televisor o la consola. A les onze de la nit, tots descansen per llevar-se a les set del matÃ; viuen al marge de les fanfà rries nocturnes mediterrà nies. S'han de revisar les festes nacionals, autonòmiques i locals en època laboral. Sobren els ponts per celebracions religioses i institucionals. El 2 de gener, Europa reprèn l'activitat després de 10 dies de parada, no el dia 8, com aquÃ.
Aquesta reestructuració dóna per fer dos blocs de descans addicional de 10 dies cada un als alumnes, no als professors: a mitjans de febrer (Carnaval) i a principis de novembre (Tots Sants), a l'estil francès. Els alumnes deficients voluntaris podrien repassar assignatures bà siques a l'escola, no per cà stig. Aquestes sà que són raons pedagògiques. Els docents podrien preparar el perÃode lectiu següent i fer cursos de formació a canvi de tres setmanes de juliol i tot l'agost de vacances. Siguem europeus amb fets, no només amb paraules.
facebook
twitter
enllaçar
comentar
Comentaris
Sense comentaris.Afegir comentari
Atenció al professorat
Dirigiu les vostres consultes i/o les peticions de visita de centre al Centre d'Atenció al Professorat.