La il·lusió del docent0
630 23/02/2009, 09:29 El Punt. FRANCESC XAVIER SERRA/GIRONA
Sóc professor i m'agrada ser professor. De secundà ria i batxillerat. Ara és una feina difÃcil perquè sembla que tothom troba motius per criticar com es fan les coses. Però jo m'hi guanyo la vida, m'il·lusiono amb els meus alumnes i estic molt orgullós dels col·legues que m'han tocat al meu IES: de tots. De fet, conec moltÃssims professionals que es deixen la pell, dia rere dia, sense tanta queixa ni amaror vital, per «tirar endavant» els alumnes que els han confiat.
Altres persones també en «viuen, de l'educació» (o sigui, en cobren un sou i presumeixen de «teòrics» o d'«especialistes»), però no es dediquen pas a ensenyar sinó a «parlar-ne, reivindicar, criticar...». Els agrada més la TV, les manifestacions i fer fulletons que no pas donar classe i corregir treballs i exà mens. Aquests em fan una mica de llà stima perquè potser sà que l'havien tingut, la vocació docent, però ara l'han perduda o l'estan perdent. I sembla que són «la veu del professorat català ». Ni de bon tros.
Jo, potser, podria escriure articles sobre educació, però no tinc gaire temps: he de corregir treballs, preparar exà mens, pensar en els meus alumnes, les meves noies i nois del meu institut i llurs famÃlies.
Per això només dic tres coses: a) el calendari escolar és important però –en el cas que s'ha anunciat– si haguéssim de començar el 7 de setembre caldria presentar-nos als nostres llocs de treball el 24 d'agost, ja que aixà tindrÃem els mateixos dies que ara per preparar el curs (si no ho féssim, els docents haurÃem guanyat injustament una setmana més de vacances: la del «febrer», i això em sembla «molta barra»); b) a mi em toca tenir grups sencers, sense cap desdoblament ni agrupament especial, però hi ha força docents que ja gaudeixen de la meitat o menys –molt menys– d'un grup d'alumnes a classe: elles i ells tenen la sort de poder dedicar el 50% o més de temps a la correcció dels treballs acadèmics i de personalitzar molt més la seva feina (d'això no se'n sol parlar): crec que ens queixem massa!, a vegades; c) la politització instrumental de l'educació ens fa molt de mal a tots: vull –per a mi i per als companys– que se'ns reconeguin tots els drets i se'ns donin les eines per educar bé, però el secret no és «fer vagues» o aprofitar-nos del nostre estatus de «servidors públics» en una à rea social ben delicada, sinó «treballar bé», treballar millor (des del conseller fins a l'últim vigilant de pati). Per aquest motiu, tampoc penso fer la vaga el 19 de març (jo només faig vaga si s'atempta contra els drets humans o civils), sinó que escriuré al conseller i a alguns polÃtics (als més sensibles), com a professor «de a pie» (que es diu en castellà ) que estima l'educació i que vol obeir les autoritats acadèmiques, sobre com penso que caldria ser assertius i positius en «el problema de l'educació», a casa nostra i ara.
facebook
twitter
enllaçar
comentar
Comentaris
Sense comentaris.Afegir comentari
Atenció al professorat
Dirigiu les vostres consultes i/o les peticions de visita de centre al Centre d'Atenció al Professorat.