L'acord de la Generalitat i Microsoft 0

1458 27/02/2009, 08:46   

Dimarts al matí mentre prenia un tallat llegia el diari El País. Em vaig sorprendre en trobar a les pàgines centrals, al quadern de l'edició per a Catalunya, la notícia de l'acord assolit entre el govern de la Generalitat i l'empresa nord-americana Microsoft.

Que el govern del meu país i una empresa estrangera estableixin un acord no és motiu de sorpresa, més quan ja ha succeït en ocasions anteriors amb els mateixos protagonistes. Recordeu, per exemple, que un dels governs que presidia Jordi Pujol va encarregar i va pagar a Microsoft les traduccions del sistema operatiu Windows XP i la suite d'ofimàtica Office.

Què és el que em va sorprendre -i posteriorment va indignar- de la notícia? La sorpresa es va produir en llegir que l'acord es concreta en la compra, per part de la Generalitat, d'ordinadors Tablet PC perquè cada escolar català disposi d'un d'ells. Que cada escolar disposi d'un ordinador és un desig que comparteixo amb molts altres mestres i ciutadans del nostre país, però que calgui comprar-lo a Microsoft té pebrots. En qualsevol cas, la sorpresa i la indignació no rau en la compra, sinó en el canvi d'orientació en política educativa pel que respecta al programari lliure.

Antecedents

Fa uns anys des del Departament d'Educació de la Generalitat es va decidir iniciar un projecte que portaria el sistema operatiu GNU/Linux a tots i cada un dels ordinadors de primària i secundària. Aquest projecte s'ha concretat en la distribució Linkat GNU/Linux. El pressupost inicial era de 100 milions de les antigues pessetes i ja no sé per on ha d'anar. A dia d'avui alguns dels centres ja compten amb Linkat instal·lat, d'altres encara estan en el procés de migració, i algun -no sé quants- encara no s'ha mobilitzat en aquest sentit encara que ja havia d'haver-ho fet fa temps.

Preguntes sense resposta

Què significa aquest acord amb Microsoft? Significa que hi ha un canvi de plantejament pel que respecta al programari lliure? No representa aquest acord una incoherència majúscula? Abandonarem una aposta que ens ha costat ja, si més no, 600.000 euros? Pot creure algun il·lús que Microsoft es limitarà a vendre'ns els Tablet PC sense que incloguin la venda d'una llicència d'ús d'un dels seus sistemes operatius? Instal·larem la distribució Linkat en els Tablet PC? Si la resposta a la pregunta anterior és afirmativa es presenta una nova pregunta: Per a què voldrem, en aquest cas, la llicència d'ús del sistema operatiu Windows?

Sobre com han tractat la notícia els mitjans

Hores després d'haver llegit la notícia al diari El País se'm va ocórrer buscar la notícia en altres mitjans. Així vaig trobar que El Periódico de Catalunya també es feia ressò, però en aquest cas la notícia presentava diferències substancials. Segons El Periódico, Microsoft "ajudarà les editorials a posar continguts en Internet". El primer que se'm va passar pel cap és: Què té això per veure amb els Tablet PC?. I afegeixen que Microsoft impulsarà una xarxa social per a l'ús de Messenger i Hotmail. Si us plau, que algú m'expliqui com podran encaixar Linkat i Messenger, Mozilla Firefox i Hotmail. Per què no podem usar Pidgin i Jabber?

Després vaig trobar la notícia al diari Avui. Per tercera vegada la trobava, i en cada cas la notícia era diferent. Segons l'Avui: "el gegant informàtic oferirà les seves plataformes, tecnologies i serveis per contribuir a la generació d'aquests materials digitals. El compromís és que aquests continguts no estiguin lligats a cap plataforma tecnològica i que és puguin utilitzar a través dels diversos sistemes operatius de què disposen els centres". Aquí vaig començar a donar sentit a la paraula multiplataforma que vaig llegir entre cometes -no sé si amb ironia, sospito que no-, en el text d'El País.

Resulta que els continguts no estaran lligats a cap plataforma tecnològica. Hi ha algú que es cregui això? Quan Microsoft t'obligui a usar Intenet Explorer per visitar les pàgines, o quan no tinguis més remei que usar Silverlight, ja m'explicaràs si no estaràs lligat a una plataforma tecnològica concreta.

Resumint: Microsoft ens penjarà pàgines en català als seus servidors, ens traduirà Messenger i Hotmail i ens costarà la barbaritat de X milions d'euros perquè els comprarem un Tablet PC per cada escolar i d'altres tantes llicències de Windows. Sóc mestre de matemàtiques però incapaç de trobar el valor de X en l'equació anterior.

Pregunta: A ningú del Departament d'Ensenyament de la Generalitat no se li ha ocorregut impulsar la Viquipèdia (enciclopèdia lliure en català) i encarregar a empreses catalanes de produccions multimèdia la creació de continguts, amb Y milions d'euros i ens oblidem dels continguts multimèdia que ens ofereix Microsoft? A ningú del Departament d'Ensenyament de la Generalitat no se li ha ocorregut comprar la mateixa quantitat anterior de Tablet PC a una empresa catalana, pagar per ells Z milions d'euros, i instal·lar-los Linkat GNU/Linux? Sóc mestre de matemàtiques, continuo sense saber quant val X, però sé que X > Y + Z.

Des del costat de Microsoft

L'empresa Microsoft ha d'estar preocupada pel que està succeint al territori espanyol. Recordem que Espanya és un dels països on millor ha arrelat la idea del programari lliure -sospito que no ha estat per la idea de llibertat i sí perquè sol ser gratuït-, i on més distribucions de GNU/Linux s'estan implantant en centres educatius.

Amb la creació de Linkat, Catalunya està representant un mal exemple que es podria escampar i servir de model per a d'altres.

Microsoft sap perfectament que Catalunya està disposada a gastar-se uns bons diners en promocionar la llengua i la cultura catalanes donat que ja els va pagar al seu dia per les traduccions de Windows i l'Office.

Bé val ara la cessió o el regal d'uns quants Tablet PC per obtenir així el contracte de la venda de molts d'ells en els pròxims deu anys, més les llicències de Windows i esborrar una vegada per sempre del mapa el malson GNU/Linux. Microsoft ha de tallar de soca-rel el dit malalt, la poma podrida, perquè la gangrena i la podridura s'estenen. GNU/Linux és una gangrena per a Microsoft.

Súplica

President Montilla, jo també visc a Catalunya, és més, soc català, sense accent, i li prego que a més de lluitar per aconseguir un millor finançament per a Catalunya, sigui un bon gestor dels recursos dels que disposem. No em sembla coherent que un govern tripartit iniciï el projecte Linkat i un altre govern tripartit apunti ara en direcció oposada, amb l'agreujant de ser l'acord amb una empresa estrangera, que ha estat multada en diverses ocasions per la Unió Europea per pràctiques d'abús de posició de domini i monopoli.

És molt lloable impulsar la cultura catalana però ho és encara més impulsar la cultura i l'economia catalanes.


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal