Sindicats i Educació no arriben a un acord per evitar la vaga0

478 10/03/2009, 09:37       #Vaga, #Mobilitzacions, #LEC,

La negociació per evitar la vaga no ha arribat a bon port. Els representants sindicals de Girona van informar ahir que no s'ha arribat a cap acord amb el Departament i confirmen la convocatòria de 19 de març.

Consideren que la tramitació parlamentària de la llei d'educació de Catalunya (LEC) obre un escenari "decisiu" que cal afrontar amb mesures com les concentracions previstes per aquesta setmana o la vaga de la setmana que ve. L'objectiu és provocar un reset que permeti obrir un nou debat per "consensuar" un nou projecte de llei amb tota la comunitat educativa.

Per aquesta setmana, el professorat de l'escola pública gironina està convocat a una nova concentració davant dels ajuntaments per sol·licitar una reacció del Departament d'Educació. Aquests actes es realitzaran simultàneament a Girona, Figueres, Olot i Lloret de Mar a partir de la una del migdia. No obstant això, és possible que durant els propers dies les concentracions es podrien estendre a altres municipis de les comarques de Girona. Serà la darrera mobilització abans de la tercera vaga que haurà d'afrontar Ernest Maragall com a conseller.

Cap notícia dels serveis mínims

De moment, ni sindicats ni el Departament d'Educació tenen constància de quins seran els serveis mínims. Els sindicats diuen que no acceptaran cap mesura que els "coarti el seu dret de vaga", però que ha de ser el Departament de Treball de la Generalitat de Catalunya qui, un cop hagi escoltat ambdues parts, decideixi quines mesures s'han d'adoptar. En aquest sentit, fonts de Treball van explicar que el Departament no anunciarà quins seran els serveis mínims "fins a un o dos dies abans" del 19 de març.

Per parts, el portaveu d'USTEC-STEs, Xavier Díez, va argumentar que secundaran la vaga i aniran a manifestar-se perquè consideren "bàsic aturar la llei, ja que destruirà l'escola tal com la coneixem ara". Considera que Maragall ha "menystingut el professorat i les famílies" durant la negociació i que ha utilitzat "cortines de fum com el calendari escolar". Díez va incidir en el fet que ells no demanen "ni més diners, ni més sou i ni més dies de festa".

L'objectiu, va afegir, és "defensar un model escolar democràtic i participatiu per impulsar l'estat del benestar i compensar les diferències socials". El portaveu de CCOO, Víctor Sánchez, va dir que la federació té molts dubtes de la capacitat financera que tindrà la Generalitat per portar a terme una llei que implicarà doblar el pressupost del Departament: "No s'ha negociat com s'havia de negociar. Ara necessitem un reset i tornar a negociar la LEC. Cal recordar que la llei obligarà a invertir el 6% del PIB quan actualment s'hi destina el 3%". "No tindran diners ni per fer el més elemental", va afegir. D'altra banda, va recordar la carta que el conseller va enviar a tot el professorat instant-los a no anar a la vaga. "Ell mateix es posa de peus a la galleda. A la carta que va enviar dóna arguments que defensen la nostra visió, com per exemple que la LEC és als mitjans de comunicació i que aquests la desenfoquen. I justament el que hauria de fer és portar-la a debat als mitjans perquè no es desenfoqui". De la mateixa manera, va destacar, "Maragall reconeix a la carta que està desenvolupant la LEC quan encara no està aprovada i fent un menyspreu al Parlament de Catalunya".

Per part seva, el portaveu de FETE-UGT a Girona, Jaume Paül, va dir que la LEC "dividirà el col·lectiu, fraccionant-lo en diferents categories i eliminant la participació democràtica en els claustres" i que "si no hi ha negociació col·lectiva no pot haver-hi consens".

Finalment, des d'ASPEC-SPS, Josep Maria Anglès, va començar destacant el moment "transcendental" que implica el tràmit parlamentari de la llei. A parer seu, la LEC desembocarà en un sistema educatiu de "baix cost, ja que no hi haurà finançament" i de "baix nivell, amb el fracàs ecolar i la negació de la llibertat de càtedra".

Els sindicats van fer ahir un pas endavant. El conseller Ernest Maragall va fer el seu últim intent enviant un carta a tot el professorat instant-los a "reflexionar". Ara li toca a Treball fixar els serveis mínims.


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal