CARTA OBERTA AL CONSELLER0

1717 13/03/2009, 11:21       #LOGSE, #LEC,

Amb la mateixa llibertat i franquesa amb que vós us dirigiu als docents i els feu singulars i extenses reflexions (4 folis!) sobre l'educació al nostre país i sobre la bondat de la política educativa que practiqueu, permeteu-me ser-vos franc i donar-vos el meu punt de vista.

Al costat dels títols reals d'ESO, passa que cada any es donen titulacions que són un engany perquè són fruit d'importants rebaixes

La Reforma Educativa que el vostre partit va perpetrar i que encara segueix vigent amb molts pegats i pedaços, però desgraciadament ben viva, és un fracàs rotund que d'alguna manera us entesteu a perllongar fins a l'agonia amb noves lleis, pocs recursos i escassos èxits. Molts ensenyants i pares us retrauran que el sistema educatiu del nostre país és un fracàs perquè s'han abaixat nivells, s'ha vulgaritzat l'aprenentatge, s'ha dessacralitzat l'autoritat, s'ha venut una falsa igualtat quant a capacitats de l'alumnat, s'ha caigut en el parany de burocratitzar i desindividualitzar el professorat, s'han tornat borrosos els límits d'allò que és bo per als alumnes d'allò que no és..., però jo encara us retrauré una cosa que em sembla més greu, atès l'objectiu prioritari que es va traçar la llei.

Si el que es pretenia era -a compte d'enrasar nivells- aconseguir integració social, igualtat d'oportunitats i estudis per a tothom, el fracàs és estrepitós. D'una banda, heu aconseguit que hi hagi -des del punt de vista de la societat que els visualitza inequívocament- una diversitat de centres absolutament distants quant a expectatives i prestigi: hi ha col·legis privats, algunes escoles públiques bones, alguns instituts públics de nivell, un bon nombre d'escoles i instituts absolutament subsidiaris i hi ha espais educatius (per dir-ne d'alguna manera) que són autèntics guetos. Així les coses, al costat dels títols reals d'ESO, passa que cada any es donen titulacions que són un engany perquè són fruit d'importants rebaixes i passa que un nombre important d'alumnes acaben -atenció!- un període de setze o disset anys d'escolarització amb una mà al davant i l'altra al darrere. Això és lamentable i absolutament intolerable, perquè són alumnes que, amb una administració com déu mana, als 14 anys o abans podrien ser dirigits cap a aprenentatges d'oficis, i en canvi són literalment obligats a romandre a les aules sense altre al·licient que veure passar els dies fins a fer 16 anys.

Malauradament, tot aquest seguit de desgavells educatius de les administracions, sumats a la deriva política (4 plans d'estudis en 15 anys sense resoldre res important), han propiciat que en algunes aules de secundària els brètols, els poca-soltes i els mandres sublims marquin el ritme i dictin quan es pot fer classe i quan no. Això no és fàcil d'arreglar; possiblement perquè, com amb el desplegament de la LOGSE, amb la LEC farien falta molts més recursos dels que esmenteu. Com que no els teniu perquè hi ha assumptes més urgents als quals atendre (des de les despeses de l'Estatut fins a les ambaixades catalanes), heu d'optar per la més tòpica i típica mesura dels caps de personal que comencen: cargolar els empleats. Això us ho aplaudeix molta gent que ignora com funciona una escola i que de seguida corre a demanar que es fiscalitzi la feina d'altri. Quan dieu "autonomia de centre", "direcció enfortida i col·legiada" i "avaluació sistemàtica", tots sabem a qui esteu picant l'ullet. Posar-se els treballadors en contra en una empresa com l'educació és poc recomanable, no pel gremialisme que vós injustament els atribuïu, sinó perquè mostra una miopia política important. Aquests mestres, als quals acuseu de gremials per convocar una vaga, es van mobilitzar en massa per l'escola pública, catalana i democràtica; van fer amb entusiasme el reciclatge de català; van fer els cursets de la Reforma i un llarg etcètera de gestos vocacionals. Han deixat de tenir raó perquè ara la teniu vós?

Hi ha una qüestió que em preocupa de la carta que adreceu als docents. Vós dieu literalment "que convocar una vaga és legítim, però aquesta és clarament contraproduent per al prestigi de l'educació. Agreuja el distanciament entre l'escola i la societat i fa mal a l'educació. Especialment a l'educació pública". Que esteu acusant veladament els professors i professores de ser els responsables del desprestigi de l'educació? Que esteu dient -i mostrant de passada una ignorància supina en afers sindicals- que les vagues s'han de fer sense molestar a ningú? Que esteu insinuant a la societat que les vagues surten gratuïtes als vaguistes? No hauríeu de dir també que cada dia de vaga és puntualment i legalment descomptat dels havers de cada mestre en vaga i que els mestres han demanat que els descomptes reverteixin a l'Escola Pública? Quan ningú -ni del govern ni de l'oposició- feia res per l'educació, molts mestres i professors ja eren al peu del canó, amb més voluntarisme que recursos de l'administració, amb més vocació que salari, amb molt més d'entusiasme i d'estimació que de funcionaris i jornalers. Recordar-los que fer vaga és un perjudici per a l'escola pública, és com si algú s'atrevís a dur-vos davant dels tribunals per ser el responsable directe del 40% de fracàs escolar. Voleu que us digui què és un desprestigi per a l'educació?: les classes en aules prefabricades, la manca de recursos per atendre la diversitat, la manca d'espais per al professorat als centres, l'absència de solucions per als alumnes de 14 anys que han acabat les ganes d'estudiar, pagar subvencions a centres privats que no acompleixen la llei, tenir unes xarxes informàtiques i d'Internet indignes, no vigilar els entorns dels instituts... L'escola pública catalana i de qualitat la guanyarem els mestres i les mestres, els pares i les mares, els alumnes i les alumnes, si molt convé, malgrat els polítics.


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube

Qui som i què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal