Els mestres mantenen el pols0

553 20/03/2009, 08:44       #Vaga, #Mobilitzacions, #LEC,

El centre de Barcelona es va omplir ahir de mestres descontents amb la política educativa del govern, el projecte de llei d'educació (LEC) que es tramita al Parlament i la proposta d'ampliació voluntària de la jornada lectiva del professorat, però també, i molt especialment, amb el tarannà del conseller Ernest Maragall, en una manifestació multitudinària que va esdevenir l'acte central d'una nova jornada de vaga a l'escola pública, la tercera en poc més d'un any.

La protesta al carrer, seguida per 23.000 mestres i 3.000 estudiants, segons la Guàrdia Urbana (80.000, segons els sindicats), i on la consigna més repetida va ser l'exigència de dimissió de Maragall, va evidenciar un ampli seguiment de la convocatòria, que, no obstant això, va tenir una repercussió inferior a la del 14 de febrer de l'any passat, d'acord amb les dades de la conselleria d'Educació.

Amb la informació disponible d'un 92% dels centres, el departament va xifrar en un 41,49% el seguiment de la vaga, enfront del 50,51% que va registrar l'aturada convocada també de forma unitària el febrer del 2008 pels cinc sindicats amb representació al sector, mentre que la manifestació de Barcelona va comptar llavors amb la participació de més de 50.000 persones, d'acord amb les dades de la Guàrdia Urbana.

USTEC-STEs, CCOO, ASPEPC-SPS, UGT i CGT van qualificar, en canvi, la convocatòria d'ahir d'un "èxit rotund", i van xifrar el seguiment entre un 70% i un 80%. Segons CCOO, la convocatòria va ser seguida també per entre un 10% i un 20% de mestres del sector concertat.

Com ja es va evidenciar en la vaga del febrer i del 13 de novembre (que no va tenir el suport de CCOO i UGT i només va ser secundada pel 18% del professorat), l'aturada d'ahir va tenir més ressò a les escoles (53,1%, segons Educació) que als instituts (28,49%). D'acord amb les mateixes fonts, el seguiment va ser pràcticament nul als centres concertats.

Els sindicats de mestres van elevar aquests percentatges a més d'un 80% a la primària i a entre un 60% i un 70% a la secundària, si bé molts instituts van quedar buits d'alumnes que van respondre a la crida a l'aturada dels sindicats de secundària (ASPEPC·SPS).

Els secretaris generals de CCOO, Joan Carles Gallego, i d'UGT, Josep Maria Àlvarez, que encapçalaven la manifestació al costat de la portaveu d'USTEC-STEs, Rosa Cañadell, i dels líders d'ASPEPC·SPS i CGT, van demanar un canvi radical en la política educativa del govern i van exigir al president de la Generalitat, José Montilla, que forci la dimissió de Maragall.

Quan es va acabar la marxa, que va desfilar des de la plaça Universitat fins a la plaça de Sant Jaume, on estudiants anti-Bolonya van protagonitzar els únics incidents, es va llegir un manifest unitari en què es va reclamar a la Generalitat que solucioni el dèficit de construccions i la massificació de les aules i que acabi amb les "restriccions" en la dotació de recursos econòmics i humans.

Maragall, per la seva banda, després de lamentar els perjudicis que la convocatòria hagués po-gut causar a les famílies, va reiterar la voluntat de continuar "amb la mateixa fermesa" la seva estratègia educativa i va recordar que en aquests moments és el Parlament qui té la paraula sobre la reforma. No obstant això, va admetre també que farà el possible per guanyar el màxim de suports entre el professorat.


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal