Per la filosofia i la llengua0

392 22/04/2009, 09:12       #Mobilitzacions,

Resulta sorprenent que, per superar els mals resultats obtinguts pels nostres alumnes, es prenguin mesures que només agreugen la situació. Això es fa sobretot en dos camps: el de la filosofia i el de la llengua.

Resulta literalment incomprensible que es pretengui educar ciutadans reflexius, crítics, cultes i madurs a base d'anar reduint la presència de la filosofia en el currículum escolar. ¿No sabem encara què ha representat la filosofia en tot el pensament occidental? ¿No sabem que la ciència i la tecnologia més serioses s'alimenten de pensament, de molt pensament, d'argumentació i d'idees que provenen d'altres àrees de coneixement? ¿D'on pouaran els nostres alumnes aquestes idees si se'ls fa abandonar l'espai que ha inspirat la nostra civilització occidental des dels seus inicis? ¿Per què, doncs, es redueix la presència de la filosofia i dels seus professionals en els instituts a una posició pràcticament marginal?

Ningú no pot negar tampoc que la llengua és l'instrument i l'espai en què el pensament humà es des- envolupa. Aquesta és precisament una característica que ens distingeix clarament de la resta d'animals. Cap país civilitzat no abandona la seva llengua pròpia, sinó que la potencia. Nosaltres, però, adoptem l'actitud provinciana de donar en el currículum més importància a l'anglès que al català. En això, certament, som únics. D'aquí a uns quants anys ens adonarem del ridícul que hem fet, però ja serà tard. Reduir la presència de la llengua catalana en el currículum i en l'ús habitual dels centres docents és pretendre que s'aprengui sense contacte amb la vida i amb la realitat de l'entorn.

Per això són tan importants els dos actes que s'organitzen dissabte vinent, dia 25, a Girona: al matí, a les 12 hores, una concentració i un manifest en defensa de la filosofia a l'educació secundària; a la tarda, a les 4, una jornada sobre el present i el futur del català a les universitats. Tot el sistema educatiu està en crisi. És bo que ja se n'adonin professors i alumnes. La seva lucidesa ha de poder fer redreçar la situació. Perquè tenen raó.


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal