L´escola forma persones, no robots0

464 31/05/2009, 20:24   

Una vegada més, arribem massa tard en la implantació de les noves tecnologies: el portàtil. La taula digital (surface)vol suplantar l´ordinador individual. Aquesta obsessió del Govern per informatitzar els nostres alumnes no és una fal·làcia més per amagar el fracàs escolar, prioritzant la tecnologia punta per davant de l´esforç personal? Abans de mecanitzar-se, l´alumne ha de moblar la ment, descobrir camins per potenciar capacitats i ser creatiu. L´ús comprensiu del regle, l´escaire o el compàs (per exemple) és una habilitat de manipulació a priori. Després, la màquina agilitzarà l´execució del projecte. Calcular la superfície d´un espai o el volum d´una habitació requereix saber el perquè d´unes fórmules que la computadora aplica, però no explica. No podem convertir un instrument en un fi.

Els hàbits de treball se solidifiquen amb la voluntat d´un aprenentatge basat en la memorització intel·ligent de les taules de multiplicar, el poema raonat i memoritzat, l´obra de teatre comprensiva i expressiva. La deducció matemàtica, la lectura eficaç controlada, el càlcul mental ràpid diari i la memòria positiva, entre d´altres, formen part del bagul del passat que hem de recuperar com a valors imprescindibles, que no aporten la informatització i les seves excel·lències. Sabem pel que coneixem, aprenem o experimentem. Les fonts científiques i de consulta són gairebé il·limitades, començant per internet. Però no és suficient saber on és, sinó què és el que busco i com assimilar-ho. No serà millor escola la més ben tecnificada, sinó la que més bé apliqui aquests recursos, força complexos en un grup, com a eina habitual continuada.

No és tasca del docent crear llibres i classes virtuals o digitals; per això hi ha els editors informàtics. El magister imparteix conceptes que ha de consolidar l´alumne amb diversos mitjans i procediments avaluats, amb el rigor de la dedicació i la constància. Els botons d´un teclat, d´una consola o d´un robot no creen sentiments o idees; només instrumentalitzen, faciliten i visualitzen la feina. La calculadora o un traductor de llengües no processen els coneixements ni poden suplir l´esforç memorístic i aplicar unes operacions o fórmules, ni l´estudi de la sintaxi gramatical i el lèxic.

No pretenem disposar de tècniques màgiques per formar bons estudiants. El consumisme més capdavanter en robòtica no ens situarà a la capçalera del rendiment escolar, si bé hi ajuda. Com diu un adagi clàssic de la pagesia: "Si l´ase no vol beure, l´amo ja pot xiular". Traduïta l´argot escolar: qui vol, amb ordinador o sense, se´n sortirà.


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal