Camps nega l’ensenyament en català a 100.000 escolars0

391 03/06/2009, 08:26   

Escola Valenciana denuncia que només el 43% dels alumnes que ho sol·liciten poden estudiar en valencià.

Escola Valenciana ha conclòs que la majoria de pares i mares al País Valencià trien en primera opció el valencià com a llengua d’ensenyament per als seus fills, sempre que, esclar, la conselleria oferti aquesta possibilitat en el seu districte, cosa que no passa sempre. L’informe posa de manifest, segons les xifres de l’entitat, que, si hi hagués oferta d’ensenyament en català en tots els centres públics, la demanda potencial se situaria en un 55% del total, cosa que significaria 233.881 alumnes estudiant en la llengua pròpia del territori. Aquesta xifra contrasta amb els 138.223 actuals –el 43% del total– i implica que amb la planificació i l’oferta adequada la matrícula en valencià augmentaria en 95.558 alumnes. Segons Escola Valenciana, el dret d’estudiar en català “no està garantit” i per això des de l’entitat es reclama que almenys el 50% de l’oferta sigui en aquella llengua.

Des que l’entitat va encetar aquest any la campanya Obri la porta a les llengües. Matricula en futur, matricula en valencià, l’Oficina de Drets Lingüístics –pertanyent a la mateixa institució– ha rebut prop de 300 consultes de pares i mares queixant-se pel fet que durant el període de matriculació o bé no s’ofertava ensenyament en valencià als centres on els pertocava matricular els fills de 3 anys o bé perquè, tot i ofertar-se’n places, la demanda d’alumnes superava en molt l’oferta.

Una de les vies que l’ordenament actual preveu per obrir una nova línia en valencià és que el centre educatiu, d’acord amb el consell escolar, ho sol·liciti a la conselleria. Tot i això, hi ha desenes de centres a l’espera d’una resposta. És el cas del CP Raquel Payà de València, on malgrat haver aprovat i tramitat la petició fa tres anys encara és hora que s’atengui la seva demanda. En d’altres, però, com el CP Cervantes també de València, la pressió dels consells ha resultat exitosa i el govern valencià sí que s’ha vist obligat a introduir-hi noves línies.

Diego Gómez, el president d’Escola Valenciana, afirma que “com més autoritària” sigui la resposta d’Alejandro Font de Mora i Concha Gómez –conseller d’Educació i secretària autonòmica d’Educació, respectivament– en el sentit de “desobeir” la llei d’ús i ensenyament del valencià i la normativa vigent així com els acords de consens dels consells escolars, “més pressió rebran de les famílies i els centres”. Gómez ha anunciat que es faran demandes “cas per cas” per una lluita que, ha anunciat, “guanyarem tant si ens costa dies, mesos o anys”.


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal