Un 25% dels alumnes de 6è suspèn la prova de primària0

1253 11/06/2009, 11:11   

Els resultats evidencien que un de cada quatre estudiants catalans no té les competències bàsiques en lectura, escriptura i matemàtiques per passar a Secundària

Un 25,3% dels estudiants de sisè de primària de Catalunya no han superat les proves de competències bàsiques -català, castellà i matemàtiques- que el Consell Superior d'Avaluació del Sistema Educatiu va fer fa un mes a totes les escoles catalanes a un total de 64.388 estudiants.

Segons els resultats d'aquestes proves pioneres a Catalunya, el nivell dels nens d'11 anys en les competències de català és de 76,9 punts; en castellà, 75,10, i en matemàtiques, 77,99 -sent el 70 el llindar del "suficient". Aquestes proves mesuren si els nens saben llegir i escriure i operar matemàticament de manera bàsica per passar a primer de Secundària sense dificultats.

El català, segons nivells socioeconòmics

Les diferències de resultats són especialment importants si es compara segons el nivell socioeconòmic dels alumnes. En català, els estudiants de les capes socials més altes tenen insuficient en un 14,5%, mentre que en els nivells socioeconòmics més baixos suspèn el 44,3%, i també ho fa el 22,7% de les capes mitjanes. Aquesta xifra es repeteix de manera semblant en les competències de castellà i de matemàtiques.

La titularitat dels centres també aporta diferències en els resultats. En les escoles privades suspèn el català un 10,3%; en les concertades, un 17,6%, i en les públiques, un 28,6%. Aquestes puntuacions es repeteixen de la mateixa manera en castellà i matemàtiques.

Els alumnes de nacionalitat estrangera -amb més de dos anys de residència a Catalunya- suspenen, de mitjana, en les competències lingüístiques, amb resultats inferiors a 70 punts, i obtenen una puntuació global de 70,37 en matemàtiques.

Segons aquestes dades, les nenes obtenen millors puntuacions que els nens en lecto-escriptura, amb diferències d'entre tres i quatre punts, mentre que ells es desenvolupen millor en les matemàtiques, on treuen una mitjana de 79,41 punts respecte dels 76,52 d'elles.

Descarregar els resultats

Des d'aquest dijous, totes les escoles podran descarregar els resultats dels seus estudiants i facilitar-los a les famílies, que podran saber si el nivell dels seus fills és alt (fins a notable), mitjà (entre bé i suficient) o baix (insuficient), en un breu informe que anirà acompanyat de recomanacions personalitzades.

A partir del dia 18, els centres podran conèixer quina és la situació global dels seus alumnes i els resultats de la seva escola respecte a la mitjana catalana i respecte a altres -anònimament- en les seves mateixes condicions, per exemple, socioeconòmiques. Però en cap cas es difondran llistats ni noms d'escoles amb els resultats.

Només els inspectors de cada zona educativa disposaran d'una comparativa de resultats per escola, fet que els permetrà saber l'efectivitat del projecte educatiu de cada centre -per segments de coneixement-, i comparar la gestió educativa de cadascun en les mateixes condicions.

Tot i això, la finalitat última de tota aquesta informació és oferir el suport necessari a les escoles amb pitjors resultats i, amb el temps, aconseguir elevar el nombre d'estudiants de primària que entren amb les competències bàsiques adquirides a la Secundària.


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal