El Consell Consultiu veu "inconstitucionals" 5 articles de la LEC0

436 16/06/2009, 09:53       #LEC,

L'òrgan assessor va emetre un dictamen en el qual avala gran part de l'articulat de la llei d'educació de Catalunya però, alhora, precisa que hi ha cinc articles que són "inconstitucionals". El conseller va declarar, després de llegir el dictamen, que el Consell Consultiu ha avalat la constitucionalitat de la LEC. La llei entrarà al Parlament de Catalunya l'1 i 2 de juliol.

El Consell Consultiu a avala els aspectes bàsics de la llei catalana d'educació (LEC), entre els quals, el bloc lingüístic, però considera "inconstitucionals" apartats de cinc articles del text, que hauran de ser modificats abans que el Parlament aprovi aquesta normativa.

D'aquesta manera i tal com estava previst, aquest organisme assessor, que va elaborar el dictamen a petició del PP català, ratifica d'aquesta forma el model d'immersió lingüística i permet la no-aplicació de forma general de la tercera hora de castellà que demana el Ministeri d'Educació.

"El Tribunal Constitucional ha desvinculat el dret a l'educació de quina sigui la llengua docent de l'ensenyament, de manera que ha dit que no es deriva (...) de la Constitució un dret a ser instruït en la llengua de preferència dels pares, tutors o alumnes", diu el dictamen. Malgrat desestimar les queixes del PPC sobre el tracte que es dóna al castellà a la llei, el Parlament haurà de modificar la redacció de diversos articles, dos d'aquests relacionats amb la formació professional i amb l'ensenyament esportiu, per contravenir la llei orgànica d'educació.

Encara que l'organisme reconeix les competències de la Generalitat sobre el currículum educatiu, avisa que quan la llei esmenta que les competències bàsiques i la validesa dels títols vénen determinades a les "lleis", això s'ha d'interpretar com una al·lusió a les lleis estatals.

En aquest sentit, el dictamen subratlla que depèn del "legislador estatal" determinar "l'ordenació curricular" i establir "els aspectes bàsics de les competències clau". No obstant això, deixa clar que "mentre no es dictin altres lleis estatals relatives als principis o al mínim comú normatiu" sobre qüestions com "els ensenyaments mínims dels currículum, que ocupen el 55% dels horaris escolars, són aplicables a Catalunya els decrets elaborats per la Generalitat". Respecte a la formació professional, el Consell Consultiu titlla d'inconstitucional la redacció de la llei perquè considera que el text no fa distincions entre la "formació professional reglada", que condueix a obtenir un títol de FP amb validesa a tot l'Estat, amb la "no reglada", que aporta un títol només vàlid a Catalunya. En "no respectar les bases estatals" fixades per la llei orgànica d'educació, aquest ens creu que cal modificar el text, i aplica el mateix argument a l'hora de referir-se a l'article relacionat amb l'ensenyament esportiu reglat i no reglat. El Consultiu també censura la redacció d'apartats de tres articles més, un dels quals referit al codi deontològic, per no tenir en compte la "legislació orgànica que desplega el dret fonamental a l'educació", si bé es tracta de qüestions de poca transcendència. El Consultiu dictamina també que "les disposicions internacionals relatives als drets educatius no recullen tampoc el dret a ser educat en la llengua de preferència d'alumnes, pares o tutors".


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal