Els professors dediquen el 16% del temps lectiu a imposar ordre a classe0

473 17/06/2009, 08:52   

Els professors espanyols dediquen prop del 16% del temps lectiu a mirar d'imposar ordre a classe i un 7,4% més a tasques administratives, segons l'informe realitzat per l'Organització per a la Cooperació i del Desenvolupament (OCDE) amb el suport de la Comissió Europea per avaluar la qualitat de l'ensenyament en 23 països, que inclou Espanya però deixa fora estats membres com França o Alemanya.

L'estudi assenyala la falta d'incentius i el mal comportament a les aules com els dos elements fonamentals que dificulten la tasca pedagògica dels professors d'educació secundària obligatòria als països estudiats. Tres de cada quatre professors consultats "senten que els falten incentius per millorar la qualitat de la seva feina", mentre que les aules de tres de cada cinc centres escolars es veuen alterades pel mal comportament dels alumnes.

Enquesta a més de 90.000 docents

L'Estudi Internacional sobre Docència i Aprenentatge (TALIS) compara per primera vegada les dades de 23 països sobre les condicions de treball del professorat, basant-se en una macroenquesta feta a més de 90.000 docents.

Durant la presentació de l'estudi a Brussel·les, l'expert de l'OCDE Michael Davidson ha cridat l'atenció sobre el perjudici que suposa per al professorat espanyol el fet que els docents no rebin cap valoració o comentari sobre l'eficàcia de la tasca que fan en el 45% dels casos, només darrere d'Itàlia.

Sense una avaluació periòdica per part de la direcció del centre o d'inspeccions externes, el professor "està perdut" i no compta amb indicacions sobre com pot millorar la manera d'ensenyar, ha explicat. A més, aplicar un sistema d'avaluació repercuteix positivament en la motivació del professor i anima el sentiment de satisfacció, segons Davidson.

Demanda de formació tecnològica

El portaveu de l'OCDE també ha indicat que el 89% dels professors enquestats participen en accions de formació i que, a més, el 55% dels docents demanen més formació de la que reben, especialment en l'ús de tecnologies d'informació i comunicació o com respondre a les necessitats específiques d'un tipus d'alumnat.

No obstant, en el cas d'Espanya, el 16% dels professors han d'assumir el cost del 100% de les despeses que suposen aquesta mena de cursos, una xifra que dobla la mitjana de l'informe. Només el 54,8% rep formació sense que li suposi cap cost, mentre que la mitjana és d'un 65%.


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal