El fiscal denuncia 5 famílies per absentisme escolar0

569 22/06/2009, 09:05   

Farà 13 anys al mes de juliol. En els últims cursos, Ángel ha estat matriculat en un col·legi del Prat de Llobregat (Baix Llobregat), però ha faltat molt a classe. Ara, els seus pares s’enfronten a una acusació de la justícia per aquest absentisme escolar.

Malgrat que se’ls va advertir, no van fer res perquè el seu fill anés a l’escola. Però el seu cas no és únic. Des del febrer, la fiscalia de Barcelona ha presentat almenys quatre denúncies més i té oberts tres assumptes del mateix tipus. La majoria dels denunciats són espanyols d’ètnia gitana i hi ha una mare romanesa. Alguns pares es justifiquen dient que no poden controlar els seus fills.

Els casos d’absentisme escolar reiterat que han estat denunciats van arribar a la fiscalia a través dels serveis d’atenció a la infància de la Conselleria d’Acció Social i Ciutadania de la Generalitat i dels Mossos d’Esquadra, que ho comuniquen quan sorprenen diverses vegades un menor al carrer en horari escolar i sense companyia d’un adult. La denúncia està avalada per informes de diferent tipologia, tant d’índole escolar com social, i per les citacions reiterades remeses a la família del nen des de diferents organismes de l’Administració i que els pares han obviat. Quan la policia autonòmica posa en coneixement de la fiscalia un fet d’aquestes característiques, aquest organisme judicial s’encarrega de recopilar els informes necessaris.

LES PROVES

En el cas d’Ángel, per exemple, la documentació ha posat de manifest una greu transgressió de caràcter penal dels deures legals de pàtria potestat per part dels pares. La fiscalia sosté que els progenitors no han complert amb el dret a l’educació que ostenta el menor, a l’haver-se comprovat l’absentisme escolar. Les certificacions emeses pel centre on estava matriculat revelen que en un curs de 143 dies lectius en va faltar 133, i això suposa un absentisme del 93%. El percentatge mínim en altres anys va ser del 69% i el màxim, del 83%. Malgrat la intervenció dels organismes públics, l’absentisme es va seguir produint amb la mateixa intensitat en l’últim trimestre del curs 2007-2008. Segons la fiscalia, aquesta situació té un clar encaix en el delicte d’abandonament de família, que està castigat amb la pena de presó de tres a sis mesos o amb una multa, així com amb la inhabilitació especial per exercir el dret de pàtria potestat, tutela i acolliment familiar per un temps que pot anar de quatre a 10 anys.

VETLLAR PELS MENORS

El Codi Penal estableix que ha de ser condemnat el que deixi de complir els deures legals d’assistència inherents a la pàtria potestat. Entre aquests deures, segons la fiscalia, hi ha, en el seu nucli central, els d’educació i formació. Les denúncies presentades incideixen que el Codi Civil, precisament, refereix com a deures dels pares sobre els seus fills «vetllar per ells, tenir-los en la seva companyia, alimentar-los, educar-los i procurar-los una formació integral».

Per la seva part, i en el mateix sentit, el Codi de Família de Catalunya disposa: «En virtut de la potestat, el pare i la mare han de cuidar els fills i tenen, en relació amb ells, el deure de convivència, d’alimentació, en el sentit ampli, d’educació i de formació».

EL SEU BENESTAR

El Tribunal Suprem ja va aclarir en una sentència que els deures d’assistència no són únicament de contingut alimentari o econòmic, sinó que engloben tots els deures legals, incloent-hi els morals. La fiscalia precisa en les seves denúncies que «és evident que un incompliment del deure de procurar l’educació i formació del menor per part dels pares pot i ha de tenir transcendència penal». I afegeix que «l’educació i escolarització del menor condicionen el seu benestar present i futur, contribueixen a construir adequadament la seva personalitat i a conformar la seva identitat, i li permeten desenvolupar les seves capacitats a l’edat adulta». Perquè l’educació i la formació sigui efectiva, manté, es requereix el compromís dels pares.


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal