Fracàs 0
446 26/06/2009, 09:52 el Periódico. Ángel De la Fuente/Institut de Anàlisi Econòmica
La Generalitat de Catalunya va fer públics fa uns dies els descoratjadors resultats d’una prova de competències bàsiques per a alumnes de sisè de primària. Un de cada quatre nens catalans acaba el primer cicle educatiu sense haver adquirit les competències bàsiques de llengua i matemàtiques que li permetrien afrontar l’educació secundària amb un mínim de garanties d’èxit. Les taxes de fracàs, a més a més, són significativament més elevades entre els col·lectius més desafavorits. L’ascensor social que hauria de ser l’escola simplement no funciona.
Aquest fet confirma un dels resultats clau de la investigació recent en l’economia de l’educació: que tant les causes com les solucions del fracàs escolar s’han de buscar fonamentalment durant els primers anys de vida. L’aprenentatge és un procés acumulatiu que comença molt aviat, on cada cosa té el seu temps i els inputs familiars són crucials. Els nens que al seu moment no adquireixen les eines bàsiques per continuar aprenent van acumulant dèficits de competències que difícilment tenen remei més endavant.
La implicacions són ben clares: hem d’agafar-los a temps. Si volem tenir alguna possibilitat de compensar els efectes de les desigualtats socioeconòmiques d’origen, és imprescindible una escolarització molt primerenca i de qualitat. També ho són la detecció precoç dels problemes d’aprenentatge i la seva correcció mitjançant els adequats programes de reforç en l’educació infantil i primària. Després ja és massa tard en la majoria dels casos.
De fet, algunes de les mesures que s’adopten a secundària per protegir la igualtat d’oportunitats no només no funcionen sinó que acaben empitjorant les coses. La principal és segurament l’anomenat itinerari únic. Mantenir junts en una única aula fins als 16 anys estudiants amb nivells de preparació i motivació i plans immediats molt diferents no ajuda gaire els més endarrerits i s’acostuma a traduir en una baixada del nivell d’exigència. Segurament no fa falta separar els alumnes per centres, però convindria almenys separar-los per aules durant una bona part de la jornada.
facebook
twitter
enllaçar
comentar
Comentaris
Sense comentaris.Afegir comentari
Atenció al professorat
Dirigiu les vostres consultes i/o les peticions de visita de centre al Centre d'Atenció al Professorat.
Agenda
Diuen, diuen, diuen...
- guillem-89
On es suposa que hem d'enviar aquesta reclamació? i per ... - ramon-572
Bon dia, Santiago, Feu servir el Centre d'Atenció al Pro... - ramon-572
En el moment de la matrícula ja s'explica que has d'... - santiago-a2b
Cal que la SdA vagi signada digitalment? El nom de l'arxi... - gabriel-22
I si falla el correu electrònic? Aquest sistema de missatger...