L’Institut Obert de Catalunya, creat el curs 2006-2007, ja té 12.000 alumnes0

715 29/06/2009, 09:13   

El macroinstitut públic de secundària creat en el curs 2006-2007 per poder completar el graduat d’ESO o cursar el Batxillerat i la Formació Professional (FP) de forma no presencial, l’Institut Obert de Catalunya (IOC), acaba de tancar l’any acadèmic amb 12.052 alumnes, un 69% més que fa un any.

Prop de la meitat dels estudiants de l’IOC, que desenvolupa en l’ensenyament secundari la funció que realitza la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) en l’àmbit de l’educació superior, intenten obtenir el títol de graduat anys després d’haver abandonat els estudis d’ESO. Els segueixen els alumnes de FP (3.981 per al curs vinent), que han experimentat un increment espectacular des del curs 2006-2007, quan únicament eren 1.025. El col·lectiu dels que cursen Batxillerat (1.836) creix d’una manera més pausada. En aquest sentit, la retallada de l’oferta del Batxillerat nocturn gairebé no ha tingut impacte en la matrícula dels cursos a distància que ofereix l’IOC.

El gruix de l’alumnat té entre 21 i 40 anys i simultanieja l’estudi amb una feina. La principal característica de l’IOC és que permet compassar el ritme dels estudis als interessos de l’estudiant, fet que ha portat a dividir els períodes de matrícula per trimestres (en el cas del graduat de secundària) o semestres, al Batxillerat i la FP.

RENDIMENTS EQUIPARABLES

El director de l’IOC, Francesc Pomés, explica que l’alumne no es matricula per cursos, sinó per assignatures, i que, en general, inverteix més temps a completar els estudis que en l’ensenyament presencial. Malgrat això, o potser precisament per aquesta raó, al Batxillerat i la FP els seus rendiments són equiparables o fins i tot més satisfactoris que els dels estudiants de l’ensenyament convencional.

MOLTES DESERCIONS

Pomés atribueix el 40% de desercions que castiguen els cursos de graduat al fet que són «gratuïts», cosa que, segons el seu parer, propicia en més mesura l’abandonament dels estudis. Els percentatges de batxillers i alumnes de FP aprovats (61% i 95%, respectivament, sobre el total dels que segueixen el curs) superen àmpliament els de qui intenten aconseguir el graduat (48%).

L’Institut Obert de Catalunya, que a l’abril va inaugurar la seva nova seu de sis plantes al número 71 de l’avinguda del Paral·lel de Barcelona, compta amb 99 professors en plantilla i 79 col·laboradors externs dedicats diàriament a assessorar, plantejar qüestions i corregir els exercicis de l’alumnat. Una quarantena de centres de suport repartits per tot el territori català ofereixen als estudiants a distància la possibilitat d’anar-hi a resoldre dubtes o bé a utilitzar les seves instal·lacions.


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal