Català: 4, 3, 2..., 0!0

514 30/06/2009, 10:43       #Mobilitzacions,

Com a professors d'un centre públic de secundària de la rodalia de Barcelona volem manifestar el nostre estupor pel tractament que el Departament d´Educació i la nova llei fan de la llengua catalana. La realitat és la següent: els alumnes preuniversitaris de 1r i 2n curs de batxillerat passen a fer dues hores de classe de llengua setmanals, en comptes de les tres que feien fins ara. I això en un moment que tots els informes oficials (PISA) diuen que els alumnes tenen dificultats de comprensió, que les estadístiques informen que el 30% de l´alumnat no obté el certificat de capacitació bàsica a l'ESO, i que els professors universitaris es queixen de les mancances d´expressió amb què arriben els alumnes.

Ja fa anys que vam perdre la possibilitat que els alumnes preuniversitaris fessin literatura catalana com a matèria obligatòria. (Vegeu l'article "¿Por qué no enseñamos a leer?" de J. Aulet publicat el 12/ I/ 2006, on es denuncia el desconeixement dels alumnes envers la llengua i la literatura). Doncs bé, el departament vol corregir aquesta mancança de la manera següent: ara fem dues hores de literatura a 1r de batxillerat i dues de llengua a 2n. Fantàstic! Hem perdut dues hores i fem de tot, més del que fèiem! (o sigui, res de res!). La raó que dóna el departament és clara: "Tot professor és també professor de llengua, i els alumnes de batxillerat ja en saben prou, perquè han après les competències bàsiques a l´ESO". Per aquest motiu, pretenien que l´equip de professors avalués la competència comunicativa de cada alumne i que això representés un 25% de la nota de llengua. Que bé, oi? I els professors que encara fan la classe en castellà, també?

Ja ho veuen! Tots estem d'acord que la llengua és l´instrument que organitza el pensament, l'eina per adquirir coneixement i poder-lo transmetre. Com han de poder comprendre altres matèries si no dominen la llengua, la capacitat de comprensió i d'expressió? En cap altre país d'Europa es destinen més hores lectives a l'estudi de la llengua estrangera que no a la pròpia. Però aquí sí. Els alumnes faran tres hores lectives d'anglès i dues hores de llengua. És la modernitat! Ja se sap, tots fem servir diàriament l´anglès i no pas el català!

En unes circumstàncies com les nostres, encara de normalització de la llengua, és evident que això significa un pas enrere! No entenem que els partits polítics proposin aquests canvis; no entenem com és que els sindicats hi estiguin d'acord. No entenem tampoc el silenci d'intel·lectuals, d'institucions i organismes (com l'IEC), de facultats universitàries, d'associacions d'escriptors (AILLC)... Per què aquesta complicitat? Ja només ens queda el rebuig de tots els ciutadans!


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal