Un de cada tres ensenyants serà nou a la seva escola al setembre 0

513 03/08/2009, 14:34       #LEC,

Malgrat això, Rius va recordar que la Llei d’educació de Catalunya (LEC) sí que preveu mesures que atenuaran els seus efectes, com la limitació de la reserva de plaça durant un període de dos anys als funcionaris en comissió de serveis que treballen en un centre diferent del seu. Un cop hagi transcorregut aquest termini, el docent podrà tornar a la zona educativa on tenia la plaça en propietat, però no necessàriament al centre del qual va sortir. Avui la reserva és per un temps indefinit.

Més de 21.000 ensenyants de la xarxa pública, un terç del total, s’incorporaran el primer de setembre, després del parèntesi vacacional, a un nou lloc de treball en un centre –sigui escola o institut– diferent del que han estat exercint la seva tasca fins ara. L’elevada mobilitat de mestres i professors funcionaris dificulta la creació d’equips estables que assumeixin el compromís de dissenyar estratègies d’actuació perdurables en el temps. Els experts han alertat en repetides ocasions que això és un dels factors que devaluen la qualitat de la formació.

Els concursos de trasllats, que es convoquen cada dos anys a nivell estatal, i als quals poden accedir els funcionaris docents després de dos anys d’antiguitat en un centre, incentiven els desplaçaments. I el 2009 s’ha llançat una d’aquestes convocatòries. En la gran majoria dels casos, els ensenyants recorren a aquests concursos per aconseguir un lloc de treball que sigui més pròxim al seu domicili.

Prop de dos terços dels nous destins que la Conselleria d’Educació ha adjudicat per al curs 2009-2010 seran ocupats per ensenyants que han accedit al concurs de trasllats o pels que han vingut a ocupar de manera interina les places que els primers han deixat vacants. Els llocs de treball alliberats temporalment pels que estan en comissió de serveis a l’Administració o en un centre diferent del que tenen una plaça en propietat alimenten, igualment, el trànsit d’ensenyants.

MARGE ESTRET

En aquest context, el marge d’actuació del qual disposa Educació és molt limitat. De cara al curs vinent, la conselleria ha consensuat amb els sindicats la decisió d’adjudicar les places d’interins per dos anys, fins que finalitzi el curs 2010-2011, en un intent de procurar més estabilitat a la plantilla dels centres i facilitar la tasca de planificació i govern dels equips directius. Una determinació idèntica ja es va adoptar fa dos anys, però no va ser possible aplicar-la amb els interins als quals es va concedir una plaça a començaments del present curs davant l’anunci que es convocaria un concurs de trasllats que, de cara al següent any acadèmic, posava els seus llocs de treball a disposició dels funcionaris amb una posició laboral consolidada.

MESURES PAL·LIATIVES

La secretària general de la Conselleria d’Educació, Dolors Rius, va admetre ahir que la possibilitat de limitar la mobilitat del funcionariat docent no està en mans de l’Administració autonòmica. Malgrat això, Rius va recordar que la Llei d’educació de Catalunya (LEC) sí que preveu mesures que atenuaran els seus efectes, com la limitació de la reserva de plaça durant un període de dos anys als funcionaris en comissió de serveis que treballen en un centre diferent del seu. Un cop hagi transcorregut aquest termini, el docent podrà tornar a la zona educativa on tenia la plaça en propietat, però no necessàriament al centre del qual va sortir. Avui la reserva és per un temps indefinit.

OPOSICIONS

Un capítol a part entre els que ocupen un lloc provisional el forma el professorat que acaba de guanyar una plaça en les oposicions. Durant el mes de setembre prop de 2.500 ensenyants s’incorporaran als centres com a opositors en pràctiques i, després de superar el període de prova d’un any acadèmic, podran aspirar a un altre destí. Una gran part d’ells, uns 2.000, ja han trepitjat les aules com a interins.

Durant els últims cinc anys, Educació ha tret a concurs més de 22.000 places d’oposicions per procurar estabilitat al col·lectiu i reduir la taxa d’interinitat del 24% a l’11% de la plantilla dels centres públics. La conselleria ha pactat amb els sindicats la celebració de noves convocatòries d’oposicions fins al 2011 per reduir encara més la taxa d’eventualitat.


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal