Salut i Educació encara no saben com tractar els casos de grip A a l'escola 0

811 15/08/2009, 13:33       #Salut laboral,

Només falta un mes perquè comenci el curs, i els departaments de Salut i Educació encara no han definit quin serà el protocol d'actuació que hauran de seguir les escoles quan aparegui algun cas de grip A entre l'alumnat o el professorat.

Des d'Educació indiquen que és el departament dirigit per Marina Geli, el que ha de definir aquest protocol, però des de Salut al·leguen que encara és «prematur» abordar la qüestió. D'altra banda, ahir es va fer públic que una dona embarassada de 31 anys havia mort a Castelló, i es van donar a conèixer tres casos greus més –no se'n van donar dades– a Catalunya, que s'afegeixen als tres que ja estan en tractament.

Tot indica que, al setembre, el nombre de casos de grip A creixerà de manera exponencial. La baixada de les temperatures, la represa de les relacions socials i, molt especialment, l'inici del curs escolar són factors de risc que es tem que influiran en aquest increment de l'epidèmia. Tot i això, quan només falta un mes per a l'inici de les classes, el 14 de setembre, els dos departaments implicats, el de Salut i el d'Educació, encara no disposen de cap protocol d'actuació per minimitzar l'impacte de l'epidèmia a les escoles.

«Encara és molt prematur», indiquen fonts de la conselleria de Salut, que apunten a finals del mes d'agost, coincidint amb una reunió del Consell Interterritorial de Salut del dia 31, per començar a definir les línies d'actuació. El protocol ha d'establir, entre altres coses, les mesures que cal prendre en cas que es detecti algun alumne contagiat de grip. S'haurà d'aïllar la persona afectada? Serà necessari fer proves diagnòstiques a tots els companys de classe? Caldrà suspendre l'activitat educativa? Totes aquestes qüestions encara no tenen resposta, i tampoc se sap quins seran els canals per informar els mestres sobre quin paper han de tenir en un hipotètic brot al centre.

Una dona mor a Castelló

D'altra banda, el ministeri de Salut va fer públic ahir a la nit que una dona embarassada de 31 anys havia mort a Castelló, i que es convertia en l'onzena víctima mortal de la pandèmia a tot l'Estat. Paral·lelament, la Generalitat va donar a conèixer tres casos més de grip A amb complicacions a Catalunya, els quals s'afegeixen als tres afectats més, que reben cures intensives des de la setmana passada. A diferència dels casos anteriors, Salut no va voler facilitar més dades sobre la identitat dels pacients, cosa que suposa un canvi en la política informativa. Es va limitar a explicar que, dels sis pacients greus, tres són homes i tres, dones. Un d'aquests malalts està ingressat a Girona.

L'eficàcia del Tamiflu en els nens

L'eficàcia dels antivirals Tamiflu i Ralenza en pacients menors de 12 anys ha estat posada en dubte recentment per un estudi de la Universitat d'Oxford publicat a British Medical Journal. L'informe diu que s'haurien de contraindicar aquests antivirals en nens petits, ja que els efectes secundaris que provoquen, com ara diarrea, vòmits i la consegüent deshidratació, són un trastorn que no compensa la celeritat en la recuperació. De mitjana, amb antivirals, els casos lleus es recuperen un dia o dos abans que els que no en prenen. A Catalunya, només s'administren antivirals en els casos més greus i, segons ha indicat Salut, aquest estudi no farà variar les polítiques de tractament. Es dóna el cas que Salut ha elaborat, amb les pólvores del principi actiu fosfat d'oseltamivir (ingredient actiu del Tamiflu), un xarop per tractar la grip A i fer que la solució sigui més còmoda per administrar als infants.


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal