Les escoles del sud d'Itàlia fan trampes per superar el nord0

480 16/08/2009, 13:16   

L'Estat revisa a la baixa les notes d'un examen als estudiants del Mezzogiorno perquè detecta una "copiada" general. Els professors haurien intentat salvar la cara dels seus centres.

Els professors del sud d'Itàlia tenen tan assimilat que l'ensenyament a les seves escoles és pitjor que al nord del país que fan trampes per mirar de salvar la cara. Fins al punt que no dubten a ajudar els alumnes en un examen oficial per tal que obtinguin notes més brillants de les que aconseguirien per mèrits propis.

El resultat és que a l'examen tipus test de tercer de secundària d'aquest juny les escoles del sud han superat les notes de les del nord. Però no han pogut enganyar els supervisors de l'Institut Nacional d'Avaluació de l'Aprenentatge Escolar, que després d'un repàs minuciós dels exàmens, han acabat castigant les escoles "sospitoses".

Després de la "correcció" a la baixa de notes, els estudiants del nord se situen per sobre dels companys de les regions del Mezzogiorno, el sud d'Itàlia. No ha estat difícil enxampar els tramposos, diuen a l'Institut. No tenia cap mena de lògica que d'una mateixa classe arribessin exàmens que semblaven fotocòpies: tots els alumnes sabien la resposta més difícil, en què ensopegaven companys d'altres escoles, i s'equivocaven en la mateixa pregunta. Al final, tots obtenien puntuacions molt semblants.

Les escoles més espavilades se situen a Calàbria, Campània, Pulla i Sicília. En llengua italiana, el sud encertava una mitjana de 28,4 preguntes sobre 40, però un cop descomptat "el cop de mà" del professor, es quedaven en 25,1. En matemàtiques, passaven de 19,8 a 15,5. "Són comportaments oportunistes", denuncia l'Institut. Les escoles menys tramposes, situades totes al nord, obtenen també la millor puntuació.

El més violent per al sud és que ha obtingut pitjors resultats, fins i tot si té un nombre molt inferior d'estudiants immigrants, que solen abaixar les puntuacions de la classe, perquè encara no tenen el nivell dels companys italians.

Pels experts, els professors del Mezzogiorno han volgut emmascarar una realitat poc afalagadora per evitar que les autoritats els puguin demanar explicacions. Un fet que no és nou, perquè ja ara els alumnes del sud obtenen el doble d'excel·lents amb matrícula als exàmens de fi de curs que els companys del nord, un comportament que per molts també denota menys rigor en l'avaluació per part de les escoles.

No és que els docents del sud siguin pitjors, com va denunciar fa un any la ministra d'Educació Maria Stella Gelmini, que pensava implantar cursos especials per a ells. De fet, com es queixa el partit federalista Lliga Nord, a les escoles septentrionals hi ha una legió de professors del sud -se sospita que als exàmens d'oposicions també hi podria haver irregularitats- i, no obstant això, les escoles del nord són millors. El problema, per tant, no és la preparació del professor sinó que és estructural. Ja ho reconeixia fa poc el líder del Partit Democràtic, Dario Franceschini: els pares meridionals que s'ho poden permetre envien els fills a la privada perquè no es refien de la pública, més que no pas al nord. La situació de l'escola al sud és un element més del dèficit d'infraestructures al Mezzogiorno, des de carreteres fins a hospitals, de l'escola a la universitat. Un dèficit que, per ara, ningú no ha sabut resoldre.


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube

Qui som i què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal