Blanco aposta per fixar ''nivells de contenció'' salarial per als funcionaris el 20100

538 22/08/2009, 22:32       #Retribucions,

UGT i CCOO coincideixen que hi ha ''marge per negociar'' el sou dels funcionaris.

El ministre de Foment, José Blanco, ha advocat per establir "nivells de contenció" en els salaris dels funcionaris de cara a l'any que ve, sense que això signifiqui, en cap cas, "una pèrdua del poder adquisitiu" dels treballadors públics.

En una entrevista, Blanco ha apuntat que "seria bo" desenvolupar un diàleg amb la mirada fixada "en el futur" sobre aquesta qüestió, i ha avançat que els sindicats estan "en molt bona disposició per establir aquest criteri i aquest acord".

El també vicesecretari general del PSOE ha reconegut que els treballadors públics han vist millorat el seu poder adquisitiu els últims mesos com a conseqüència del descens de la inflació, que se situa actualment en l'1,4% negatiu, i que el Govern preveu que torni a taxes positives al tram final de l'any.

Generar activitat econòmica

"És cert que els funcionaris del nostre país han augmentat el seu poder adquisitiu com a conseqüència de la inflació baixa en aquest temps", ha admès Blanco, que ha assenyalat que el Govern afronta "temps d'austeritat" derivats de la crisi econòmica.

"Estem en temps d'austeritat, i per tant la priorització de la despesa pública s'ha de fer en allò que generi activitat econòmica i permeti ajudar els que més ho necessiten", ha afegit el ministre.

L'increment salarial per als 2,6 milions de treballadors públics que recullen els Pressupostos Generals de l'Estat per al 2009 és d'un 2%, percentatge que s'eleva per sobre del 3% a l'incorporar les pagues extraordinàries i altres complements específics.

Blanco també s'ha referit a la seva polèmica idea d'apujar els impostos a les rendes altes, i ha reiterat que tothom ha de contribuir "de manera singular" i "de forma extraordinària" per intentar tornar "al camí del creixement".

UGT i CCOO coincideixen que hi ha ''marge per negociar'' el sou dels funcionaris

Els sindicats UGT i CCOO han respost de forma positiva --no sense reserves-- a les declaracions del ministre de Foment, José Blanco, en què ha advocat per establir “nivells de contenció” en els salaris dels funcionaris de cara a l'any que ve.

Pel secretari general de CCOO, Ignacio Fernández Toxo, abans de prendre una decisió respecte a aquesta mesura, "caldria valorar les diferents situacions", ja que "tampoc aquí val allò del cafè amb llet per tothom".

Per la seva part, el secretari general de la Federació de Serveis Públics d'UGT, Julio Lacuerda, ha recordat que el vicesecretari general del PSOE no és "l'encarregat del ram" i que, per tant, es tracta d'una “opinió personal”.

Predisposició al diàleg

En qualsevol cas, el portaveu de CCOO ha afirmat que la congelació salarial dels funcionaris per al 2010 podria plantejar-se en una pròxima reunió de la taula de la funció pública, entre Govern i sindicats. Toxo ha explicat que encara no s'ha proposat la mesura de forma oficial, però ha admès que es podria "plantejar".

El posicionament d'UGT no és tan diferent. Lacuerda ha recalcat que la "baralla" entre l'Executiu i els sindicats per fixar el percentatge de pujada salarial dels empleats públics l'any que ve ha de ser el resultat d'una "anàlisi tranquil·la, mesurada i rigorosa" de la situació.

El secretari general de la Federació de Serveis Públics d'UGT ha afirmat que "hi ha marge per negociar" els increments salarials dels empleats públics per al 2010, tot i que ha advertit al Govern que rebutjarà qualsevol proposta per congelar el sou dels funcionaris que suposi una pèrdua del seu poder adquisitiu.

"Condicions precàries"

Toxo ha destacat, així mateix, que "no tots els funcionaris tenen el mateix salari" i ha recordat que "hi ha gent que està en la funció pública en condicions precàries", i per això s'ha mostrat partidari d'analitzar les diferents situacions.

En aquest sentit, el màxim dirigent de CCOO ha explicat que "hi ha mesures que es poden combinar, com per exemple la taxa de reposició d'ocupació", perquè, segons ell, no només s'hauria d'actuar sobre els salaris sinó també sobre el volum d'ocupació.

Subcontractes a les administracions

"És curiós que mentre s'anuncien reduccions de contractació de personal a les administracions públiques, les mateixes administracions públiques, per poder cobrir els serveis que han de garantir a la ciutadania, subcontracten part de les activitats i les transfereixen a la iniciativa privada", ha afirmat Toxo.

"Estem en un context recessiu dels ingressos de l'Estat i s'haurà de veure on s'han de fer els ajustos, intentant posar en marxa les polítiques que siguin necessàries i finançar-les", ha postil·lat.


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal