Maragall intentarà que el curs s’avanci una setmana el 20100

678 08/09/2009, 13:40   

El conseller d’Educació, Ernest Maragall, va tornar ahir a posar data a la reforma del calendari escolar després de mesos de debat en el si de la comunitat educativa. El dirigent –que va veure com el Consell Escolar de Catalunya no només rebutjava la seva proposta de començar el curs set dies abans i introduir una setmana de vacances escolars al febrer a partir del curs 2009-2010, sinó que també evitava acordar que ­això fos possible durant el curs 2010-2011– es torna a proposar arribar a un acord que permeti obrir les aules el 6 setembre del 2010. Per fer-ho cal que aconsegueixi que el professorat es reintegri a les aules durant els últims dies d’agost.

Examen d’anglès al final de la primària

Juntament amb l’anunci que Educació es proposa reformar definitivament el calendari, Maragall va explicar que la prova general externa a què s’enfrontaran al maig els alumnes de sisè curs de primària, instaurada per primera vegada durant el curs 2008-2009, inclourà en aquesta ocasió un examen per mesurar el grau de coneixements d’una tercera llengua, que en la immensa majoria dels casos serà l’anglès. En paral·lel, la conselleria va informar que uns 8.600 docents dels més de 62.000 que formen part de la plantilla de la Generalitat «tenen acreditat un nivell en una tercera llengua que els permet impartir la classe en un idioma estranger». Educació calcula que el percentatge de professorat que compta amb aquesta capacitat ha crescut un 27% respecte al curs anterior. El nombre de centres educatius que han dissenyat un pla experimental per avançar en el domini d’una llengua estrangera també ha augmentat. Més de 372.000 alumnes de primària i secundària, 111.000 més que durant l’últim curs, se’n beneficiaran.

Més d’un miler de mòduls provisionals

El curs que s’estrena dilluns que ve s’inaugura amb 1.046 mòduls provisionals destinats a diferents funcions. En 863 s’impartirà docència. «N’hi ha més, però duren menys temps», va manifestar el conseller al ser interrogat pel continu creixement del nombre de barracons els últims cursos. Maragall va assegurar que a partir d’aquest curs hi haurà «una reducció sistemàtica» de mòduls prefabricats al finalitzar els terminis de construcció de nous centres. En qualsevol cas, el titular d’Educació va reiterar que «es tracta d’instal·lacions dignes» amb una col·locació que va associada «des de fa cinc anys» a un projecte constructiu concret. El departament insisteix que la diferència respecte al que passava a l’època en què el Govern estava en mans de CiU és que llavors les construccions s’eternitzaven al lloc on eren emplaçades perquè no comptaven amb un pla que posés data a la seva retirada. Abans de l’arribada del tripartit al Govern, l’existència de barracons va ser objecte d’agres debats en què la conselleria tendia a ocultar-ne el nombre mentre l’oposició carregava contra la situació.

Arriba el màster per exercir de professor

Maragall va presentar com una altra de les novetats que afecten el seu departament la posada en marxa del màster per exercir com a professor de secundària, que substitueix el curs d’aptitud pedagògica (CAP). Deu de les 12 universitats catalanes comencen a impartir el màster, de 2.000 hores de durada, 500 de les quals es dedicaran a les pràctiques en 383 instituts d’ensenyament secundari, que, per primera vegada i a diferència del que passava amb el CAP, han de ser acreditats per la Conselleria d’Educació. Els aspirants a professor disposen de 15 especialitats d’ESO i batxillerat i cinc de formació professional. Els dos últims anys, Maragall havia reclamat insistentment la posada en funcionament del màster.

Ampliació del pla de compra de portàtils

Finalment seran més de 33.000 alumnes de 325 centres de primària i secundària els que podran cursar el 75% de les matèries amb llibres digitals a partir de la informatització de les aules i l’adquisició d’ordinadors portàtils. Inicialment l’experiència s’havia de portar a terme en un centenar d’instituts, però la implicació del Ministeri d’Educació ha permès estendre-la, encara que no pugui garantir-se la gratuïtat de l’aparell per a l’alumne. El ministre d’E­ducació, Ángel Gabilondo, es va mostrar ahir respectuós amb la decisió de l’Executiu català que els ­pares paguin 150 euros per sufragar el 50% del cost dels ordinadors, però va advertir que demanarà garanties a la Ge­neralitat perquè cap nen es quedi sense portàtil per raons econòmiques.


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal