Ordinadors a l'escola sí, però no per a tot0

795 16/09/2009, 09:21   

Amb l'inici del nou curs escolar s'introdueixen els portàtils a 325 escoles de Catalunya, una iniciativa que ha tingut una bona rebuda per la majoria de professorat i AMPA perquè, entre d'altres, suposa un cost econòmic inferior al dels llibres de text en paper. Professionals de la psicologia, però, adverteixen que aquest canvi afectarà l'escriptura i les competències que implica, com la comprensió

Ordinadors sí, però no per a tot. Aquesta és la conclusió que es pot extreure d'una consulta realitzada per Regió7 a quatre psicòlegs, una logopeda i un pedagog de Manresa. Els sis professionals coincideixen a dir que la introducció de portàtils a les escoles pot ser un problema si s'aplica a totes les assignatures, sobretot en llengües, ja que això pot perjudicar l'aprenentatge dels nens tant pel que fa a l'escriptura com a la resta de competències que aquesta implica, com per exemple la comprensió lectora i l'ortografia. Tot i que la iniciativa no es porta a terme fins als últims cursos de primària i a la secundària, aquesta és una edat on els nens i nenes encara estan en procés d'aprenentatge, sobretot pel que fa a competències. És més fàcil aprendre a associar lletres dibuixant símbols gràfics que no veure-les en una pantalla d'ordinador i escriure-les en un teclat.

Lídia Costa, psicòloga del centre de Manresa Tu Pots: Avaluació, Assessorament i Suport Psicològic, explica que "el procés d'electroescriptura, quan els nens comencen a aprendre els símbols gràfics i els relacionen amb les síl·labes i les paraules, és bàsic per a la resta de coneixements que aniran aprenent després". És per això que Costa comenta que és arriscat implantar els portàtils en funció de l'edat, i apunta que "els nens comencen a aprendre bé les paraules als 6 o 7 anys i molts ja tenen dificultats, si es passa del procés d'aprenentatge tradicional a un d'informatitzat es perdrà una part del procés, de manera que quan a secundària els ensenyin la part més simbòlica i metafòrica del llenguatge tindran problemes. No crec que sigui viable implantar l'ordinador al 100% de les assignatures, sobretot en el cas de les llengües com el català".

Segons Pere Alastrué, psicòleg infantil, "s'haurà de veure si és necessari informatitzar les escoles i si això millorarà el sistema educatiu i les competències dels alumnes, però el suport principal hauria de continuar sent el paper perquè és el vehicle mitjançant el qual s'aprèn a fer les grafies". Com la resta de professionals consultats, Alastrué pensa que un cop s'han adquirit competències com l'ortografia és més fàcil implantar l'ús d'ordinadors, ja que si no els nens i nenes aprendran a escriure amb un corrector automàtic d'algun programa informàtic com el Word i seran incapaços de veure les seves faltes ortogràfiques.

Xevi Pérez, pedagog de Manresa, va més enllà i és de l'opinió que "amb un ordinador als nens els serà més fàcil ortografiar bé, però quan no tinguin l'aparell davant aniran ben perduts. Si els fan fer una redacció a mà al cap de tres anys segur que els costarà molt". A més, Pérez apunta que "ara els nens poden tocar lletres amb relleu per descobrir-ne la forma i si s'implanta l'ordinador des dels primers cursos no ho podran fer". Tot i així, és de l'opinió que cal ser pacients i està convençut que sortiran al mercat programes específics. En canvi, Eva Roig, del Centre de Psicologia Àgora XXI, pensa que "el nivell artístic [quan els nens aprenen a dibuixar les lletres] no es podrà suplir mai amb una màquina. S'han de potenciar les noves tecnologies, però no trobo bé que això acabi fent desaparèixer l'escriptura tradicional". Si d'aquí a quatre generacions totes les classes de secundària es fan amb ordinador, Roig apunta que "no només canviarà el sistema educatiu, sinó que caldrà una adaptació de la societat en general".

Per la seva banda, Jaume Piquet, psicòleg de Gea, explica que "la paraula escrita manualment té un simbolisme molt diferent de la paraula escrita en format de Word i es canvia el valor que es dóna a un text, ja que els signes gràfics tenen un valor que t'apropa més al món humà". Per a Piquet, la implantació dels portàtils a les escoles "és el reflex d'un món nou on els nens deixaran d'aprendre les coses de manera lineal". És per això que pensa que s'haurien de combinar les classes magistrals tradicionals amb les que incorporen les noves tecnologies, sobretot en el camp de les llengües.

El procés d'aprenentatge

Núria Montagut, logopeda que treballa al despatx de Manresa de Pere Alastrué, comenta que hi ha dues maneres d'ensenyar als infants a partir de P-5 a llegir i escriure. La majoria d'escoles comencen per la ruta fonològica, explicant els fonemes i les síl·labes fins a arribar a les paraules, però d'altres prefereixen ensenyar als nens l'objecte visualment i que després ells mateixos l'associïn. Segons Montagut, amb la implantació de portàtils a totes les assignatures "no crec que hi hagi problemes de lectura, però sí d'escriptura", ja que els nens aprenen a fer primer la lletra de pal, després la lligada i per últim la d'impremta, de manera que "se saltaran passos i molts només sabran escriure bé en un teclat".


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal