Els instituts coincideixen en què cal que el professor es consideri una autoritat pública0
884 21/09/2009, 09:23 delCamp.cat. Sergi Zorrilla/Camp de Tarragona #Autoritat pública,
Cal que els professors siguin considerats autoritats públiques tal com proposa Esperanza Aguirre a la Comunitat de Madrid? Aquesta és la pregunta que s'ha traslladat a diversos docents d'escoles i instituts del Camp de Tarragona els quals han pogut explicar com veuen la professió actualment i com creuen que podrien recuperar l'autoritat perduda durant els últims anys.
De forma força clara, els mestres consideren necessària l'aplicació d'una llei que els protegeixi i els defensi perquè segons ells, cal posar totes les mesures per evitar que els professionals siguin amenaçats o fins i tot agredits. Són casos extrems, però segons associacions com SOS Bulling, dedicada a ajudar a mestres amb problemes d'aquest tipus, són casos cada cop més comuns.
Diversos instituts i escoles del Camp de Tarragona han coincidit en què cal millorar la situació del professor i dotar-lo d'una autoritat legal que ara mateix no té. Per aquest motiu, la majoria de centres han estat estat d'acord amb l'anunci que va fer aquesta setmana la presidenta de Madrid, Esperanza Aguirre, on va apostar per una llei autonòmica que reconegui als professors com a autoritats públiques. Aquesta consideració faria que els docents tinguessin presumpció de veracitat i qualsevol agressió contra ells seria considerat com un delicte d'atemptat i per tant, la pena podria ser de presó.
Cal recuperar l'autoritat perduda
Caps d'estudi i professors de centres educatius com l'Institut Gaudí de Reus, el Jaume Huguet de Valls, l'Institut Camp Clar de Tarragona, l'IES Andreu Nin del Vendrell o l'IES Martí l'Humà de Montblanc han coincidit en què caldria aplicar una llei a Catalunya com la que proposa Aguirre per Madrid. Segons Neus Poveda, cap d'estudis del I.E.S Camp Clar, "el professor està indefens. A vegades hi ha problemes amb alumnes o amb pares i el professor està lligat de mans". En la mateixa línia van les declaracions de Santi Valentí, cap d'estudis del I.E.S Gaudí, qui diu que "ara mateix no hi ha un sistema de defensió al professorat, sinó d'indefensió". Montse Jaén, docent a l'institut Andreu Nin de la capital del Baix Penedès troba positiva una llei d'aquest tipus en cas de conflicte tot i que també aposta per "reforçar sistemes de mediació" abans d'arribar a situacions extremes.
Per la seva banda, Imma Hueso, cap d'estudis de l'IES Martí l'Humà de Montblanc creu que es necessita un canvi a nivell social. Afegeix que "és cert que qualsevol alumne pot venir, dir-te el primer que li passi pel cap, i el professor encara ha de buscar testimonis que ho corroborin". Hueso també fa referència a plataformes com Youtube, "on es poden veure barbaritats cap als professors".
Malgrat això, no tots els docents s'han mostrat igual de convençuts respecte a l'anunci d'aquesta possible nova mesura. A l'IES Baix Camp de Reus, el coordinador d'ESO i professor d'anglès, Miquel Arcas; i la coordinadora de l'aula d'acollida de l'institut i també docent d'anglès, Mònica Fernàndez, són més escèptics a l'hora d'adoptar aquesta mesura, ja que segons la seva opinió "això no solucionaria el problema des de l'arrel, sinó que simplement frenaria el mal comportament per por a represàlies més serioses". Així doncs, creuen que la solució rau en inculcar la disciplina amb educació des de la directiva dels centres docents, i no pas amb amenaces que a la vegada fan que els pares, des de casa, eduquin els seus fills entorn el càstig que poden rebre a l'escola si cometen algun tipus d'agressió.
Des del sindicat USTEC, el sindicat de treballadors de l'ensenyament, es considera positiva qualsevol iniciativa que millori les condicions de treballs del professorat. Tot i així, Josep Maria Cartanyà, portaveu d'USTEC a Tarragona, ha volgut remarcar que "cal llegir la lletra petita d'una llei d'aquest tipus". Cartanyà explica que el document pel qual es regeixen ara mateix és l'Estatut bàsic de l'empleat públic, que tracta en general tots els empleats públics i per això falta quelcom "més concret".
La Generalitat afirma que els professors ja tenen un tracte especial davant la llei
Pel que fa al Departament d'Educació de la Generalitat, s'ha volgut deixar clar que la Llei d'educació ja contempla l'agressió a un professor com un atemptat contra funcionari públic. Fins i tot, existeixen algunes sentències que han considerat al professor com una autoritat pública. Tot i així, la legislació actual només contempla que seran els directors de les escoles i els instituts els que sempre gaudiran de la categoria d'autoritat pública, amb tots els drets i deures que això comporta.
La legislació actual crea "inseguretat jurídica"
SOSBulling és una associació que es dedica a assessorar, ajudar i vetllar pel professorat de tot l'Estat alhora que garanteix els seus drets. Ferran Barri, president de l'entitat, explica que seria molt necessari que es fes una llei no només pels directors, sinó també pels professors "ja que s'ha perdut el respecte als mestres". Barri afirma que actualment, el sistema d'autoritat a l'aula ja no és vertical com abans, sinó horitzontal, i això provoca que sovint, l'autoritat del mestre es vegi qüestionada. El President de l'entitat ens comenta que són molts els casos de professors que han estat agredits, amenaçats i maltractats per part d'alumnes o pares i que acaben amb baixes i depressions. Tot i així, també assegura que "el Camp de Tarragona és una zona força tranquil·la". L'advocada de SOSBuling, Noelia Rebón confirma que és cert que hi ha sentències que tracten els professors com a autoritats públiques aquí a Catalunya, però el fet que no consti en cap llei, fa que es crei una "inseguretat jurídica". Per això, "és normal que demanin una regulació de la situació".
facebook
twitter
enllaçar
comentar
Comentaris
Sense comentaris.Afegir comentari
Atenció al professorat
Dirigiu les vostres consultes i/o les peticions de visita de centre al Centre d'Atenció al Professorat.