Autoritat concedida!0

613 22/09/2009, 09:43       #LOGSE,

Sonen tambors i trompetes, es fa el silenci i una veu tonant diu marcialment: "Autoritat concedida!!". Ja està, a partir d'ara qui s'atreveixi a llençar-li un guix a la cara al profe, tocar-li el cul pel passadís, desfer-li la xapa del cotxe amb un punxó o dir-li el nom del porc davant de la resta de la classe, s'entendrà que ha atemptat contra l'autoritat i per tant, per tant..., què?

DURANT ANYS S'HA LLENÇAT PEL FORAT de l'aigüera l'autoritat, en entendre-la negativament identificada amb l'autoritarisme. Ara veus diverses i una presidenta de comunitat autònoma clamen per l'atorgament del rang d'autoritat a mestres d'escola i professors d'institut, a tots aquells que breguen cada dia amb la canalla que està encara per formar i amb el jovent que la Logse va dir que estudiaria sí o sí. També és cert que hi ha qui nega l'avinentesa de la mesura, i malgrat haver estat en l'autoria del crim perpetrat per un model educatiu que ha condemnat una generació a la grisor d'un aprenentatge sense gaire esforç, i que ha demonitzat l'excel·lència o l'ha expulsada cap a països que encara distingeixen el blanc del negre i el 5 del 9, ara diu que el que s'ha de fer és un gran pacte educatiu de reconsideració del sistema per garantir la seva qualitat. De tot això la recentment aprovada llei catalana ni en parla. Normal. És extraordinari el profit electoral que es pot treure d'adormir la població amb el somni absurd, i a la llarga frustrant, que tots som iguals. Més encara, que ja som iguals.

ARA QUE EL ZERO A L'ESQUERRA que som en competitivitat no es pot amagar més, la necessitat de premiar qui s'esforça, però sobretot de reconèixer que no tothom té les mateixes aptituds, que no tothom pot ser enginyer o director d'orquestra, s'ha convertit en un imperatiu que no accepta més dilacions. I el mateix passa amb les actituds. Durant un temps que ha estat massa llarg, prohibir al mestre expulsar l'alumne díscol o mandrós, passar de curs tothom, suspendre tot i més sense que l'expedient digués altra cosa que "necessita millorar" va ajudar a mantenir un cert ordre.

DESPRÉS, NI AIXÒ: ADORABLES INFANTS esdevingueren insuportables a cops de regal, i ja crescuts, en molts casos s'han transformat en un perill per a la integritat física dels mestres (i dels companys), ells o uns progenitors que, per por, per bona fe o pel que sigui, han estat en més d'una ocasió cooperadors necessaris dels seus fills o directament autors de faltes i/o delictes envers els docents.

PER DESCOMPTAT, HI HA GENT que compleix totes les normes perquè ha interioritzat en família, en el seu entorn i potser des dels gens que l'ordre és un fonament més que recomanable per a la construcció de la personalitat en les primeres etapes de la vida. I comprenc les raons que han dut finalment a buscar la solució al problema al final de la cadena: diem que el mestre és autoritat, se li posa una sanció a qui atempti contra ell, com si es tractés d'un policia, fiquem a la garjola a qui reincideixi, fins i tot el fem sortir als mitjans de comunicació engrillonat perquè l'exemple s'estengui, reformem la llei del menor i la responsabilitat penal la posem als 10 anys, o fins i tot als 9, i apa!, tot arreglat.

ÉS EVIDENT QUE AQUEST CONJUNT de mesures (clarament reactives) s'haurien de prendre contemporàniament, perquè si no, fer del mestre autoritat i res serà el mateix: si qui l'agredeix és un menor, com a molt el poden ficar en un d'aquest locals on va anar a parar el Rafita després de triturar la Sandra Palo, i haurà aconseguit per la via ràpida el que realment volia, que era deixar d'estudiar.

QUAN ESTOVAR un agent de l'autoritat, el policia, surt pràcticament de franc, és clar que aquest tipus de bena no sanarà la ferida. No estic en absolut amb els que la critiquen, perquè són ells els principals culpables d'aquesta situació. Però crec que el que s'ha de fer és dotar els docents dels mínims instruments de premi i sanció que, tot i recordar Pavlov, han funcionat tota la vida. L'autoritat no es concedeix, es té o no es té. I es pot recuperar. Amb molt esforç i una mica de veritable ajuda.


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal