França ofereix diners als estudiants per anar a classe 0
494 05/10/2009, 09:39 el Periódico. ELIANNE ROS/París
Si els futbolistes i els agents de borsa cobren primes per fer la seva feina, ¿per què no els estudiants? Després de fracassar amb els mètodes repressius, França ha decidit aplicar aquesta lògica en la lluita contra el creixent absentisme escolar. Per incentivar l’assistència a classe dels alumnes, tres instituts situats en barris difícils de la perifèria de París ofereixen recompenses fins a un màxim de 10.000 euros per classe.
¿Cobrar per no fer campana? Sí, però dins d’un ordre. La fórmula, posada en marxa aquest curs de forma experimental, promou que el xec del premi s’inverteixi en un projecte col·lectiu, com un viatge cultural o lliçons de circulació.
CONDUCTA
A l’institut professional Bobigny, en plena banlieue, una classe iniciarà el curs amb un saldo fictici de 2.000 euros. Aquesta quantitat augmentarà en 2.000 euros més cada dos mesos sempre que els alumnes s’asseguin darrere els seus pupitres de forma assídua. Si el 100% dels estudiants hi és present, hi haurà una prima suplementària de 1.200 euros. La resta d’incentius econòmics dependran del comportament i del rendiment. Si no, no hi ha pot. Però només per prestar-se al joc, tenen assegurats els 2.000 euros inicials. En el cas que l’experiència funcioni, el pròxim curs s’estendrà a 30 instituts més. El Govern està decidit, tot i la polèmica que ha aixecat el mètode. Hi ha experts que clamen contra un principi que jutgen «perillós», però altres ho consideren positiu. «Pagar per obligar els alumnes a anar a classe implica exonerar les escoles de la seva tasca d’interessar. Es converteix en una educació bancària», va protestar Philipe Meirieu, investigador en Ciències de l’Educació. «Continuarem avisant els pares, però això pot ajudar a responsabilitzar els alumnes», va defensar Jean-Michel Blanquer, director d’una acadèmia de Creteil que s’enfronta diàriament a classes mig buides. «Això ens motivarà», va assegurar una estudiant de l’institut de Bobigny. Ella mateixa reconeix que, dels 18 alumnes de la seva classe, «quatre hi van només quan els ve de gust, aproximadament un de cada dos dies».
El Ministeri d’Educació s’ha llançat a provar el mètode perquè la situació és preocupant. L’abandonament dels estudis està relacionat amb l’absentisme crònic, que el curs passat va ser a secundària del 8,2%, uns 438.000 alumnes. Cada any entre 120.000 i 150.000 joves es giren d’esquena als estudis.
La fórmula francesa ha estat assajada amb èxit a la Gran Bretanya, on en certs barris desafavorits els centres ofereixen pagues setmanals per anar a classe. Els altres sistemes s’han estavellat en la més absoluta indiferència. L’alerta immediata als pares per SMS, el recurs a la justícia amb multes de fins a 750 euros o la supressió de les ajudes a les famílies amb menys recursos han tingut poc efecte. També han fallat incentius com regalar entrades de cine. Així que, per assolir l’objectiu de reduir un 30% les absències injustificades, l’escola republicana ha optat per comprar l’interès dels alumnes.
facebook
twitter
enllaçar
comentar
Comentaris
Sense comentaris.Afegir comentari
Atenció al professorat
Dirigiu les vostres consultes i/o les peticions de visita de centre al Centre d'Atenció al Professorat.
Agenda
Diuen, diuen, diuen...
- guillem-89
On es suposa que hem d'enviar aquesta reclamació? i per ... - ramon-572
Bon dia, Santiago, Feu servir el Centre d'Atenció al Pro... - ramon-572
En el moment de la matrícula ja s'explica que has d'... - santiago-a2b
Cal que la SdA vagi signada digitalment? El nom de l'arxi... - gabriel-22
I si falla el correu electrònic? Aquest sistema de missatger...