Sense educació no hi pot haver progrés 0

388 19/10/2009, 09:01   

L’Estat de benestar se sosté, bàsicament, sobre l’extensió a tota la població dels drets a l’educació, la salut i una alimentació dignes. El món occidental està vivint, des de fa dècades, una pressió ideològica i legal impressionant contra l’extensió de les cobertures socials.

Reagan i Thatcher van ser els precursors del desmantellament de l’Estat de benestar, però han tingut deixebles molt avantatjats. Ara, mentre Obama s’esforça per tirar endavant la seva reforma sanitària, el Nobel d’economia Paul Krugman ha posat el crit al cel a causa del declivi de les universitats americanes. «Si s’hagués d’explicar l’èxit econòmic dels EUA [al segle XIX i al XX] amb una paraula –segons ens explica Krugman–, aquesta paraula seria educació». El nobel assenyala que el mes passat van anar a l’atur 29.000 treballadors del sector de l’educació pública. «Com a conseqüència SEnDremata–, l’educació quedarà feta miques».

Als anys 90, en ple apogeu de les teories neoliberals, el Banc Mundial va obligar molts països africans a pràcticament eliminar la despesa pública en educació com a fórmula màgica per superar la crisi. Durant anys, van tancar les escoles de formació del professorat per falta de mitjans. I avui el gran problema d’aquests països, quan tothom parla que l’aposta per l’educació és bàsica per superar la crisi i les desigualtats, és que ni tan sols tenen persones prou formades per exercir com a mestres. ¡Quin gran favor que els vam fer entre tots! Fa unes setmanes, el Banc Mundial ha publicat un altre dels seus famosos informes. En aquest cas sobre Espanya i, més concretament, sobre la falta de competitivitat de l’economia espanyola. Entre les recomanacions per superar aquest escull destaca la urgència de millorar el model educatiu. Hi ha massa fracàs escolar i la taxa d’atur entre els menys formats duplica la dels universitaris. Però més enllà del model educatiu també hi ha una qüestió de prioritats: Espanya (que té la taxa d’atur més elevada) és a la cua d’Europa en inversió en educació en relació amb el PIB. Diguin el que diguin, sense una bona educació per a tothom no hi pot haver progrés.


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal