Un burgès metropolità0

516 29/10/2009, 10:13   

Una de les frases més cèlebres de la burgesia catalana de veritat, la que viu pels voltants del carrer Ganduxer de Barcelona, és aquella que diu: "Nosaltres el Rolls el tenim a Suïssa, naturalment. Aquí anem amb un vulgar Audi per no destacar, no fos cas". Una de les frases atribuïbles a Bartomeu Muñoz, també habitant de la noble zona del carrer Ganduxer de Barcelona, ves per on, podria ser: "Jo el Mercedes d'altíssima gamma el tinc a la capital, naturalment. Quan entre setmana vaig a l'Ajuntament de Santa Coloma a fer-hi d'alcalde, sempre agafo el cotxe de segona mà de la meva dona, no fos cas".

Però, d'on surt aquest alcalde a qui tothom anomena Bartu o Bartus? Doncs aquest amant del luxe i de les coses cares, tal com asseguren els qui han compartit cadira amb ell o bé a l'Ajuntament de la seva ciutat o bé a la Diputació de Barcelona, és fill de l'últim alcalde franquista d'aquella Santa Coloma en què te n'anaves a dormir veient un solar i l'endemà ja hi veies un bloc de pisos. Regidor des del primer Ajuntament democràtic, segons unes fonts, i des del segon, segons unes altres -al llarg d'ahir també va córrer que el seu pare va ser alcalde durant la Transició-, mai va ser responsable de cap àrea, sinó que exercia, i molt, el poder des de la segona línia. Per això, quan va substituir Manuela de Madre, molts dels habitants de la seva ciutat no sabien qui era.

Però abans de continuar, permeti'm un petit incís. És que no puc evitar fer un paral·lelisme, salvant les distàncies i la presumpció d'innocència, entre el senyor Muñoz i Juan Ignacio Pujana, el que fou alcalde de l'Hospitalet del Llobregat durant 15 anys i que va haver de dir adéu amb la maneta al càrrec per culpa d'una miqueta de tràfic d'influències en l'adjudicació d'un aparcament. Però el paral·lelisme no és perquè tots dos hagin hagut d'abandonar la cadira després de passar pels jutjats, no. És que m'acaba de venir, com una aparició paranormal, el record del que llavors es deia de Pujana, socialista i sindicalista de pedra picada de dia i que vivia a la zona alta de Barcelona de nit. Pregunta: ¿algú pot aclarir-me de qui parla Pepiño Blanco quan parla dels "poderosos"?

Dit això, continuem amb el personatge que ens ocupa. Aquest salista declarat (salista: pertanyent al grup de gent pròxima a Josep Maria Sala, que durant anys fou l'ànima del PSC més metropolità i aparell en estat pur), en poc temps va aconseguir ser conegut pels seus conciutadans perquè es preocupava personalment de les seves coses. Una persona de Santa Coloma m'explicava que alguns dels afectats per l'explosió de gas del barri de Fondo de gener del 2006, que va causar dos morts, se sorprenien per l'interès que el fins ahir alcalde havia manifestat sempre per la seva situació.

Però la fama no li ve per aquí. Fora de la seva ciutat, en Bartu era conegut per ser "aquell alcalde que regala els llibres de text als escolars". Bé, i després han estat els ordinadors. 180 € per nen en edat escolar paga l'Ajuntament de Santa Coloma dels 300 que valia cada aparell (la resta els paga la Generalitat). La pregunta que es feia i es fa tothom, aquí i a la Xina, és evident: d'on treu aquest home els diners? La resposta la trobo al seu blog: http://bartomeu.blogspot.com/. És un post del 9 de setembre. Tradueixo del castellà: "Avui tot el dia he atès diferents mitjans de comunicació interessats a conèixer l'última iniciativa que hem posat en marxa. Es tracta de desenvolupar el projecte Digitalització de les Aules. A partir d'aquest mateix curs, tots i cadascun dels alumnes de 1r d'ESO tindran de manera gratuïta un ordinador portàtil. [...] Ja fa tres anys que vam posar en marxa el programa d'universalització dels llibres de text, molt criticat pels grups de l'oposició (IC-V, CiU i PP), però que ha comptat amb una excel·lent acollida entre els ciutadans. Recordo que llavors se'ns va titllar d'electoralistes i fins i tot de malbaratament. El temps ens ha donat la raó. Ara més que mai, les famílies necessiten el suport de l'Ajuntament, sobretot aquelles que pateixen de forma important les conseqüències d'una crisi econòmica internacional, empitjorada a Espanya pel nostre model econòmic [...]. Una societat ben formada és una societat més justa, més lliure, més democràtica i tolerant. Avui és, sens dubte, un gran dia per a Santa Coloma"... o no.


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal