Oposicions 2010, modificació sistema de nomenaments telemàtics i calendari LEC 0

2184 29/10/2009, 11:33       #Oposicions, #Mesa sectorial, #LEC,

Ordre del dia:

1.- Proposta d'oferta pública docent 2010.

2.- Anàlisi i valoració del procediment telemàtic d'adjudicació de substitucions docents.

Al final de la mesa sectorial, el Departament ha comunicat el calendari previst de desplegament de la LEC

1.- Proposta d'oferta pública docent 2010.

El Departament reitera la seva proposta, anunciada a l'anterior reunió, de convocar només places de Primària (3990) i no convocar-ne de secundària. Les raons adduïdes són de caire econòmic.

Us recordem que les places de secundària previstes per al 2010 segons l'acord eren les següents:

ESO i Batxillerat: 1810

Form. Professional: 298

Prof. Tècnics de FP: 258

Prof. EOI: 60

Prof. Arts Pl. i Disseny: 50

Ara es pretén convocar només places de primària, mentre que l'any 2011 se'n convocarien 3380 entre ESO i Batxillerat, FP, EOI i Arts Plàstiques i disseny. Així, el Departament "ajorna" la convocatòria de places de secundària i "diu" que les incorpora a les places previstes per al 2011, en què no n'hi hauria de primària.

El Departament interpreta que en haver convocat només secundària l'any passat, el percentatge d'interins de primària i secundària és ara similar, entre el 12% i el 13%, i per tant pot ajornar la convocatòria de secundària.

La posició d'ASPEPC·SPS en tot aquest tema, i així l'han plantejada els seus representants, ha estat la següent:
Si ara el percentatge d'interins és similar a primària i a secundària, és precisament el moment de convocar un nombre de places amb un percentatge similar a tots dos nivells, i això coincideix amb la proposta prevista per al 2011 que es va acordar en el seu moment i que ara el Departament pretén incomplir.

Les raons de limitació pressupostària no són en absolut creïbles. D'una banda, sembla ara que, enmig d'una despesa descontrolada per part del Departament -augment de càrrecs de confiança, "regal" d'ordinadors, construccions i remodelacions mastodòntiques per a entitats virtuals (mentre que se suprimeix el nocturn), entre d'altres- l'oferta pública docent ha de ser la xocolata del lloro.

La poca credibilitat que li podia quedar al Departament, quant a Administració, s'esvaeix definitivament si incompleix els seus propis compromisos. Molts aspirants a superar les oposicions poden haver organitzat la seva vida laboral i personal en funció del calendari d'oferta de places que l'Administració va anunciar. Què pensaran ara?

Finalment, ASPEPC·SPS va signar l'any 2006 un acord amb el Departament d'Educació que preveia una sèrie de convocatòries fins al 2011. D'acord amb aquest pacte, signat pel Conseller Maragall, corresponen per al 2010 un total de 2476 places de secundària, FP, EOI i Arts Plàstiques i Disseny, desglossades com hem descrit més amunt. Els acords se signen per complir-los, i reclamem el compliment del que va signar el Departament en el seu moment. Si el Departament d'Educació no compleix els seus compromisos, ASPEPC·SPS es plantejarà la denúncia pública de l'acord que en el seu moment va signar.

2.- Anàlisi i valoració del procediment telemàtic d'adjudicació de substitucions docents.

L'Administració presenta una sèrie de modificacions que haurien de millorar el sistema actual:

1.- El que fins ara eren els àmbits d'elecció «A» i «B» s'unifiquen en un de sol. S'admet que era una distinció artificiosa que ha produït problemes i greuges. En aquest àmbit es podrà demanar tot el territori.

2.- Desapareix la vinculació de la jornada sencera amb les inferiors a la sencera. La disponibilitat a realitzar substitucions inferiors a la jornada sencera -qualsevol d'elles per separat- serà independent de l'obligatorietat a assumir una jornada sencera pel fet d'estar a les llistes.

3.- Desapareix la figura del «reserva».

4.- Els centres «no ordinaris» es tractaran en el mateix pack de tal manera que, per exemple, en tractar l'adjudicació a una persona, primer es considerarà els centres ordinaris i a continuació els no ordinaris; després es passarà a jornada 0.80 etc.

El Departament informa que aquestes modificacions podrien entrar en vigor en algun moment del 2010.

Com a valoració, ASPEPC·SPS considera que les mesures proposades representen, certament, una millora respecte a la situació actual. Això no treu que hi ha encara seriosos dèficits que afavoreixen l'aleatorietat i els greuges. Les propostes de millora que caldria afegir, plantejades juntament amb altres organitzacions sindicals, serien les següents:

1.- Recuperar la possibilitat de triar, com a les sessions presencials. La virtualitat telemàtica no ha de ser un inconvenient respecte a la presencialitat, sinó que l'ha de reproduir. I això no és pas tan difícil; altres comunitats autònomes han plantejat els nomenaments telemàtics com una reproducció virtual de les sessions presencials. Per què no aquí?

2.- Supressió de les jornades inferiors a la mitja jornada. Tota substitució, encara que sigui per un terç, s'hauria de cobrir, com s'havia fet fins fa poc, com a mitja jornada.

3.- Les modificacions de les dades a la borsa s'haurien de poder fer, com a mínim, un cop al mes.

4.- Cal poder simultaniejar la priorització «ex aequo» de diferents opcions a l'àmbit «A». Altrament s'està penalitzant la persona que està disposada a treballar a diferents llocs indistintament.

5.- Cal que el procés i la informació siguin transparents. Les llistes han de determinar l'especialitat i les zones, de manera que cadascú pugui saber en tot moment en quina situació es troba en relació a la llista.

6.- El canvi dels dies de nomenaments a dimecres i divendres s'ha demostrat que és inoperant i produeix retards. Cal canviar-lo, ja sigui per nomenaments diaris o alguna altra fórmula més efectiva que l'actual.

El Departament ha dit que estudiarà aquestes propostes.

Calendari de desplegament de la LEC

Al final de la mesa sectorial, el Departament ha comunicat el calendari previst de desplegament de la LEC:

Pel que fa als centres:

  • Abans del 31/12/2010, publicació del decret d’autonomia de centres i del règim jurídic de direcció de centres.
  • Abans del 31/12/2011, regulació del règim jurídic específic del personal directiu docent.
  • Abans del 31/12/2012, regulació dels règims jurídics de creació de centres públics.
  • Abans del 17/7/2012, creació i regulació del Centre singular d’educació presencial.
  • Primer quadrienni de vigència de la LEC: regulació dels òrgans de govern dels centres integrats d’FP, regulació dels requisits de les EOI, i regulació de les direccions.

Pel que fa a plantilles i professorat:

  • Abans del 31/12/2011, publicació de les normes reglamentàries perquè l’1/1/2012 es puguin definir les plantilles.
  • Abans del 31/12/2012, regulació dels sistemes de provisió de llocs de treball docent, i transformació i transició dels estadis a la promoció profesional de la carrera docent.
  • 1/1/2013, iniciació de la carrera profesional de graus docents, i aplicació dels complements retributius i sistemes retributius dels interins i dels funcionaris en practiques.
  • Primer quadrienni de vigencia de la LEC: regulació de la borsa d’interins, finançament, sosteniment de centres privats del servei d’educació, mapa escolar i oferta educativa sostinguda amb fons públics, agencia d’avaluació i pla d’igualtat de gènere.
Els representants d'ASPEPC·SPS a la Mesa Sectorial
logo aspepc·sps


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal