Més anys o millor escola? 0

405 02/11/2009, 11:12   

El ministre Ángel Gabilondo ha llançat la proposta d'allargar l'escolarització obligatòria fins als 18 anys, i el conseller català Ernest Maragall ha dit que aquesta s'adiu amb l'esperit de la nova llei catalana. Es tractaria de millorar la formació dels estudiants perquè sortissin més ben preparats del cicle escolar. Com si el problema fos quantitatiu: com més anys d'escola, més quantitat d'hores de classe, i com més hores, més preparació. N'estan segurs?

Els professors universitaris es queixen que massa alumnes els arriben amb seriosos dèficits en algunes habilitats elementals, sense les quals és francament difícil que treguin profit d'una carrera universitària. Molts nois i noies que es matriculen a les facultats mostren una comprensió lectora limitada, trepitgen la gramàtica, el seu lèxic és escàs i elemental, es barallen amb conceptes bàsics de l'aritmètica i els manquen les referències culturals que permeten entendre un llibre de text sense haver d'estar consultant totes les paraules a l'enciclopèdia. Però aquests estudiants han completat l'ensenyament secundari postobligatori, aquest que el ministre vol convertir en obligatori, i ho han fet prou bé per passar la nota de tall de les proves de selectivitat. El batxillerat no ha resolt les mancances bàsiques que esparveren els docents universitaris. Però és que els professors de batxillerat s'han admirat prèviament de com els els envien des de la secundària obligatòria, etapa en la qual els ensenyats lamenten l'escàs nivell amb què els arriben des de la primària. Res de tot això no se soluciona amb dos anys més d'aules forçoses; si de cas, s'incrementa la durada del desastre. Ara mateix, la majoria d'estudiants amb una certa actitud i aptitud no té dificultats per cursar aquests dos anys més, i en canvi els que no gaudeixen de cap de les dues facultats destorben, amb la seva incomoditat, fins i tot les classes d'ESO.

La via per millorar les qualificacions internacionals del sistema educatiu espanyol ha de ser la qualitativa. L'objectiu hauria de ser el d'aconseguir un salt endavant en les capacitats adquirides pels alumnes al final de l'ensenyament primari, i que són la base de tota la resta. Capacitat d'entendre, de pensar i d'expressar-se. De situar els nous coneixements en una trama de conceptes bàsics sense els quals no és possible comprendre el que som, d'on procedim i com funciona la societat. Això s'ha d'aprendre durant els primeríssims anys d'escolarització. I d'això no en diu res el globus sonda del ministre Gabilondo.


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal