I ara, vacances al febrer0

488 06/11/2009, 13:15   

La setmana que es guanya al setembre es perd al febrer. Ho compliquem tot molt per no millorar ni el rendiment dels alumnes ni el funcionament dels centres

Llegeixo amb sorpresa que el Consell Escolar de Catalunya dóna llum verd al nou calendari escolar i el curs vinent començarà el 7 de setembre, una setmana abans del que es feia fins ara. No seré jo qui posarà entrebancs a avançar el curs una setmana, quan ja s'han acabat els casals d'estiu i sabent que tant els alumnes com els mestres i els pares tenen tantes ganes que comenci el curs escolar. Em sorprèn, però, que un consell que té com a una de les seves tasques aconsellar el conseller, no li hagi fet veure que la setmana que es guanya amb l'inici de curs el dia 7 de setembre es perd amb una setmana de vacances al febrer: sí, ja sé que a molts països de l'entorn es fa així per repartir millor les vacances durant el curs i evitar (!) així que els mestres siguin mal vistos per l'acumulació de vacances a l'estiu; però siguem seriosos: tornar a trencar el curs un mes després d'iniciat el segon trimestre no té gaire sentit quan al cap d'un parell o tres de setmanes ja vénen les vacances de Setmana Santa. S'hauran d'organitzar activitats als centres (amb la consegüent despesa econòmica) amb monitors durant una setmana per evitar que les vacances alterin el ritme de treball de pares... i què aconseguirem? Doncs francament, continuar espatllant el que ja anem malmetent des dels darrers cursos, complicar-ho tot més per no millorar ni el rendiment dels alumnes ni el funcionament dels centres, i no vull ser ni pessimista ni fer crítica fàcil, només constatar el que és una realitat per als que treballem en aquest món de l'educació tan canviant i tan fascinant.

Afortunadament també llegeixo en la notícia esmentada que el Consell Escolar de Catalunya recomana mantenir la jornada intensiva el mes de juny, només faltaria! La jornada intensiva o continuada no és obligatòria (la decideix el consell escolar de cada centre si els pares que hi ha representats hi estan d'acord), permet concentrar les activitats docents al matí i evitar la calor insuportable a les aules a les tardes. No podem oblidar que la temperatura màxima permesa a les aules, segons la normativa de riscos laborals, és de 27º C, i si es fos estricte, moltes aules de molts centres s'haurien de tancar el mes de maig perquè superen la temperatura esmentada.

La pregunta és: com ho fem per avançar l'inici de curs una setmana si no volem recuperar-la el mes de febrer? I la resposta és fàcil: finalitzar el curs escolar una setmana abans el mes de juny (el 16 de juny el 2011) i iniciar una setmana abans les activitats de casal d'estiu (darrera setmana de juny). D'acord que les vacances d'estiu continuaran sent llargues com fins ara, però tots sabem que els últims dies de curs amb alumnes són molt poc productius des d'un punt de vista docent i el clima d'estiu no el podem triar nosaltres, ens ve donat i cada país s'hi ha de saber adaptar. Si amb l'aplicació de la sisena hora el departament no ha tingut en compte el que es fa a d'altres països (només el que es fa a l'escola concertada de Catalunya), per coherència tampoc ha de tenir-ho en compte a l'hora de decidir el calendari escolar. Que els mestres i alumnes continuaran fent moltes vacances a l'estiu? Sí, i què! El que es deixa de treballar a l'estiu es recupera durant el curs sense necessitat d'escapçar els trimestres amb setmanes de vacances innecessàries.


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal