Aules mig buides per la grip A0

537 12/11/2009, 12:47       #Salut laboral,

L'extensió de l'epidèmia provoca un elevat nombre de baixes escolars, classes ocupades al 50% i plantilles sota mínims en alguns centres educatius

Les escoles s'han convertit els últims dies en un dels principals aparadors de l'afectació que la nova grip està tenint entre la població de 5 a 14 anys, el col·lectiu més afectat per la malaltia amb un total de 715 casos per cada 100.000 habitants, segons l'últim registre de les infeccions respiratòries agudes.

Tot i que no hi ha dades oficials del nombre d'absències escolars causades per la grip nova, han estat molts els centres educatius que les últimes setmanes han registrat un nombre creixent de baixes d'alumnes i mestres amb símptomes de grip, si bé no en tots els casos s'ha pogut determinar que el virus causant fos l'A(H1N1).

"Ara tothom dóna per fet que si algú està malalt és que té la grip A", afirma Anna Pont, directora de l'escola Pi d'en Xandri de Sant Cugat del Vallès (Vallès Occidental), on les dues últimes setmanes s'han comptabilitzat un elevat nombre de faltes al cicle inicial de primària (6-7 anys) i als últims cursos d'infantil (4-5). Durant aquests dies han emmalaltit també sis mestres.

La ràpida propagació del virus -de caràcter benigne i que en la gran majoria dels casos ha produït quadres gripals lleus- ha provocat que no hagi estat excepcional veure aules de primària amb 11 o 12 alumnes (d'un total de 25) i classes de secundària amb un 50% d'ocupació. En alguns centres, a l'afectació dels alumnes s'hi ha sumat la dels docents. L'institut Pau Casals de Badalona, per exemple, ha estat les tres últimes setmanes amb un 10% de la plantilla de baixa, segons ha confirmat el director, Julio Buza, tot i que segons les dades de la conselleria d'Educació no hi ha hagut aquest octubre un increment del nombre de baixes de professorat respecte a l'octubre passat.

Els centres que s'han vist en aquesta tessitura han hagut d'empescar-se fórmules per poder continuar les classes amb normalitat mentre esperaven que els arribessin els substituts. Per exemple, ajuntar dos grups d'alumnes d'un mateix cicle en què coincidissin moltes baixes i hi hagués més d'un mestre malalt.

A l'escola Lola Anglada de Tiana (Maresme), el fet que el virus hagi passat de puntetes sobre la plantilla docent (l'única afectada va ser la directora, Núria Minoves) ha facilitat força les coses, tot i l'elevat nombre d'alumnes afectats per la grip. Divendres passat, d'un total de 460, n'hi havia 67 de malalts, 46 dels quals de parvulari i primer i segon de primària.

"Hi va haver un dia que no vam parar de trucar pares perquè vinguessin a buscar els nens", explica Minoves, que, com tots els directors consultats, va coincidir a assenyalar que l'epidèmia no ha creat "cap alarma" entre les famílies i que els centres han actuat seguint el protocol "de sempre" quan es detecta un alumne malalt.


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal