Informe Zapatero contra la LEC0

624 20/11/2009, 09:10       #LOE, #LEC,

El govern central qüestiona fins a 14 articles de la LEC. Són les mateixes matèries que ataca el recurs al TC que va presentar el PP.

Inclou l’informe que ha redactat l’executiu central i al qual ha tingut accés l’AVUI en la seva integritat

El govern del PSOE considera inconstitucionals fins a catorze articles de la llei d’educació catalana (LEC), cosa que significa un qüestionament frontal de la normativa. Això es desprèn de l’informe de dotze pàgines que ha redactat l’executiu central i al qual ha tingut accés l’AVUI en la seva integritat. L’executiu espanyol ha enviat l’estudi al govern català abans de decidir si presenta un recurs davant el Tribunal Constitucional tal com ja ha fet el PP.

Els punts que critica el govern socialista són els mateixos que ataca el PP en el seu recurs d’inconstitucionalitat: el blindatge que fa la LEC contra el decret de la tercera hora de castellà a les escoles, la mobilitat dels funcionaris i els currículums. En principi aquest document ha d’obrir el pas a un intent de negociar entre les dues administracions, però és molt difícil un resultat si una de les dues parts no cedeix. Si ho fes la conselleria d’Educació, a més trencaria el pacte que va donar a llum la LEC amb CiU i Esquerra Republicana.

L’informe del govern central assegura que la LEC comet “vulneracions puntuals de la normativa bàsica estatal recollida tant en la llei orgànica d’educació (LOE) com en les disposicions reglamentàries de desenvolupament”. Segueix en alguns casos sense cap mania la lectura restrictiva que tant es comenta que podria fer el Tribunal Constitucional respecte a l’Estatut. “L’ordenació i organització de la funció pública s’ha d’entendre referida a l’ordenació de llocs de treball, no a l’agrupació de funcionaris públics en cossos, escales i especialitats o altres sistemes creats pel legislador bàsic”, assenyala. Cita reiteradament la doctrina constitucional, però això es pot considerar una errada jurídica perquè aquesta es basa en l’Estatut del 1979, que ja no està vigent. Sobre el nou text estatutari per ara no hi ha doctrina constitucional.

Un punt central de l’informe, i de fet el primer que aborda, és el del decret de la tercera hora de castellà. El govern central intenta prendre a la Generalitat la capacitat de blindar-se contra aquesta mesura, apel·lant a les competències sobre els currículums escolars. Afirma que la Constitució reconeix a l’executiu espanyol la possibilitat de “fixar reglamentàriament els ensenyaments mínims”, que inclouria els horaris mínims de les diverses matèries.

Relacionats

RESOLUCIÓ IRP/3091/2009, de 16 d'octubre, per la qual es fa públic un acord de la Subcomissió de Seguiment Normatiu, Prevenció i Solució de Conflictes de la Comissió Bilateral Generalitat-Estat.

El Gobierno insta a la Generalitat a retocar la LEC. La Vanguardia 09/11/2009

El Gobierno ve dos aspectos de 'dudosa constitucionalidad' en la LEC. El Mundo 08/10/2009

El Defensor del Pueblo rep al president d'ACESC i al portaveu d'ASPEPC·SPS

[vídeo] Compareixença d'ASPEPC·SPS davant del Parlament de Catalunya


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal