Educació oculta un estudi sobre l´opinió del professorat0
851 23/11/2009, 11:52 Diari de Girona. PILI TURON #Vaga, #LEC,
UN INFORME AL CALAIX. Educació volia saber què pensen els docents dels canvis normatius i, després de la vaga del març contra el projecte de la LEC, va encarregar un estudi. L'enquesta es va fer al maig i els autors van entregar els resultats al juny, però el Departament no n'ha fet públic el contingut, molt crític amb la seva gestió.
Un estudi encarregat pel Departament d'Educació mostra que la seva gestió desagrada a un bon nombre de mestres i professors, que li critiquen sobretot la manca de diàleg i els continus canvis. El mateix informe deixa clar el re-buig al projecte -encara no s'havia aprovat- de la Llei d'Educació de Catalunya: 7 de cada 10 docents enquestats el desaproven i 8 de cada 10 no creuen que ajudi a resoldre els problemes de l'educació pública al país.
Uns resultats clarament nega-tius -més en el conjunt de Catalunya que a les comarques gironines- que la Conselleria no ha fet públics, tot i que els autors de l'es?tudi -l'empresa Gabinet d'Estudis Socials i Opinió Pública- el van entregar a mitjans juny. Ni Educació ni el Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) de la Generalitat han emès cap comunicat informant de l'enquesta, encara que aquest últim sí que l'ha penjat al seu web. Dos matisos, però: primer, que hi és tot just des del 8 d'octubre, afegint aquest mes en el seu enunciat quan la data original és del maig; i segon, que el seu accés no és lliure ja que cal estar registrat. En altres casos, com va pas?sar a l'estiu amb l'informe sobre la percepció ciutadana davant les polítiques públiques de la Generalitat, el CEO en publicita els resultats mitjançant comunicats de premsa; cosa que no s'ha fet amb l'estudi d'opinió dels docents, ni per part d'aquest centre ni de la Conselleria d'Educació.
Després de tenir-ne coneixement per vies extraoficials i de demanar-lo durant setmanes, el sindicat Ustec·STEs ha publicat l'estudi al seu web; però l'ha aconseguit per altres canals perquè ni el CEO ni el Departament d'Educació no els l'ha facilitat. Aquest fet ha indignat el sindicat, que censura la Conselleria tant per no haver difós el resultat de l'informe -"malgrat haver-lo pagat amb diner públic", apunten- com perquè consideren que no el tenen en compte en la seva política educativa. El portaveu d'Ustec·STEs a Girona, Xavier Díez, va explicar que estan "escandalitzats davant la manca de democràcia i transparència".
De les nombroses dades que aporta el document, destaca que el 27,6% dels enquestats responsabilitza les polítiques del Departament d'Educació dels principals problemes de l'ensenyament públic català. Així com també que la Conselleria ha rebut moltes crítiques per desconèixer els problemes del professorat i per donar un suport insuficient a l'escola pública. L'informe també diu que el 48,1% dels entrevistats valora la tasca del Departament "malament (31,8%) o molt malament 16,3%)"; mentre que només un 16,6% la valora positivament.
El 86%, satisfet amb la feina
L'estudi també posa de manifest que el 86,1% dels enquestats està satisfet amb la seva feina i que prop de dos terços creuen que el nivell de l'escola pública és molt o bastant adequat (8,8% i 55,2%, respectivament), opinió que predomina a Primària mentre que a Secundària no tant.
Del resultat del sondeig també es desprèn que la gran majoria dels docents estan contents tant amb el calendari laboral (un 84%) com amb el seu horari (un 81,5%); entre un 70 i un 77% celebra la seva estabilitat laboral -opinió que no comparteixen els interins-, un 73,1 es mostra satisfet amb el sou i gairebé un 71% amb les possibilitats de formació al seu abast.
Pel que fa a les seves condicions laborals, un 42,5% creu que són millors que les de la mitjana de treballadors del país -una resposta dominant entre els gironins enquestats-, un 40,6 les veu iguals i un 10% opina que són pitjors. En conjunt, lamenten que la seva feina no tingui més reconeixement social però es mostren satisfets de les seves condicions laborals. Ara bé, l'estudi ha detectat "alguns símptomes d'esgotament" i que la majoria del professorat preguntat creu que la seva feina ha empitjorat en els darrers dos anys.
facebook
twitter
enllaçar
comentar
Comentaris
Sense comentaris.Afegir comentari
Atenció al professorat
Dirigiu les vostres consultes i/o les peticions de visita de centre al Centre d'Atenció al Professorat.
Agenda
Diuen, diuen, diuen...
- guillem-89
On es suposa que hem d'enviar aquesta reclamació? i per ... - ramon-572
Bon dia, Santiago, Feu servir el Centre d'Atenció al Pro... - ramon-572
En el moment de la matrícula ja s'explica que has d'... - santiago-a2b
Cal que la SdA vagi signada digitalment? El nom de l'arxi... - gabriel-22
I si falla el correu electrònic? Aquest sistema de missatger...