Maragall i Gabilondo defensen l’autonomia dels centres 0

455 25/11/2009, 10:12   

Amb motiu de la inauguració del Congrés sobre l’Èxit Educatiu i l’Autonomia dels Centres, el concepte autonomia va tornar a ser el vocable estrella sobre el qual van gravitar les intervencions d’Ernest Maragall, conseller d’Educació, i Ángel Gabilondo, ministre d’Educació. «L’autonomia dels centres educatius no significa més custòdia ni més vigilància, sinó més compromís», va avisar Maragall, que va advocar per portar l’autonomia «fins a les últimes conseqüències».

Gabilondo va matisar que l’autonomia també és «rendició de comptes», si bé la complicitat entre tots dos va ser la nota dominant: «L’autonomia va unida a la idea de la flexibilitat del sistema educatiu, que és molt rígid geogràficament i conceptualment».

Aquesta autocrítica de l’autonomia dels centres va coincidir amb unes declaracions d’Andreas Schleicher, especialista en educació de l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE), que va assegurar que el sistema educatiu espanyol «és monolític», comparat amb altres països, i menys personalitzat del que voldrien alumnes i professors. L’OCDE equipara el sistema al «muntatge en cadena», en què els professors segueixen a l’uníson un mateix programa. Malgrat això, Schleicher creu que Espanya ha fet molts avanços els últims 15 anys.

En el marc de la llei d’educació de Catalunya, que té en l’autonomia dels centres un dels seus puntals, Gabilondo va apostar per desenvolupar les singularitats de cada centre, però amb «un horitzó compartit». Aquest horitzó passa, segons Maragall, per «convertir el centre educatiu en el protagonista del canvi de model educatiu».

El congrés reuneix fins demà uns 800 representants del món educatiu per dialogar al voltant de l’èxit educatiu i l’autonomia dels centres. En la trobada les comunitats exposen la seva experiència per «delimitar què vol dir autonomia, un concepte sobreutilitzat», resumeix el conseller Maragall.


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal