Caos amb els títols de català de l'EOI0

2365 01/12/2009, 10:34   

El departament d'Educació (PSC) va participar i va pactarl'ordre que degrada els títols de català de les Escoles Oficials d'Idiomes i en coneixia les conseqüències des de l'any 2006. Això és el que assegura una portaveu de la secretaria de Política Lingüística, dependent del departament de Vicepresidència (ERC), que acusa Educació de no haver fet els deures per evitar el desgavell amb les equivalències de nivell, que han quedat rebaixades amb caràcter retroactiu des del curs 2007-2008, deixant, només a Lleida, uns 200 alumnes del curs passat i del present amb uns títols en entredit.

El detonant ha sigut una ordre publicada al DOGC i signada pel vicepresident del Govern, JosepLluís CarodRovira, en què es refon tota la normativa aplicable en les equivalències de títols per part de la Junta Permanent de Català, incloent el Marc de Referència Europeu, regulat per la llei orgànica d'educació i un reial decret del 2006 i que estableix que el títol màxim que poden expedir les EOI és un B2, corresponent a una titulació intermèdia, no només pel que fa al català, sinó també per a la resta d'idiomes que ofereixen i malgrat que els cursos s'anomenin "avançats". La portaveu de Política Lingüística va afegir que les EOI poden organitzar un examen per emetre un certificat C1, que la Junta de Català reconeixeria com a nivell C (el més buscat pels opositors) i que si les EOI no ho han fet i tampoc no n'han informat els alumnes fins ara, és responsabilitat seua.

En qualsevol cas, l'ordre suposa, a la pràctica, que Vicepresidència redueix les opcions per aconseguir els nivells C i D eliminant, només a Lleida, una oferta de fins a 200 places anuals. Pel que fa a la supressió de places, la representant de Política Lingüísticava afirmar que lavoluntat de la secretaria es reforçar l'ensenyament a distància (que encara no ofereix ni el nivell C ni el D) i que hi ha prou oferta a l'Escola d'Administració Pública (només per a funcionaris), el Consorci per la Normalització Lingüística (cursos que costen uns 300 euros, el doble que els 150 de l'EOI) i la UdL. Quant a les promocions d'alumnes, una en curs, que s'han quedat en un limbe administratiu sobre els títols, la secretaria de Política Lingüística reafirma que la titulació, o la que podrien assolir al gener, equivaldrà al nivell B de català en el cas del cinquè curs de l'EOI, en lloc del nivell D, com fins ara.

Per la seua part, el departament d'Educació va rebutjar posicionar-se sobre el caos creat a les EOI amb la disposició de Vicepresidència, departament al qual es va remetre el portaveu d'Educació. Però divendres mateix, després de la informació publicada per aquest diari, la direcció general d'Ensenyaments Professionals, Artístics i Especialitzats va improvisar un document per enviar-lo als directors de les EOI en què es compromet a garantir que els matriculats amb posterioritat al curs 2007-08 no es vegin perjudicats, establint els"mitjans necessaris" per evitar greuges.

OPOSICIONS EN PERILL PER L'EQUIVALÈNCIA

La retroactivitat de l'ordre signada pel vicepresident del Govern, Carod Rovira, és l'element que més ha desconcertat la comunitat educativa. Més encara quan els títols que estan en entredit són els que permeten accedir a moltes oposicions. En aquest sentit, es dóna la circumstància que molts dels alumnes de l'EOI són futurs opositors o funcionaris que estan obligats a assolir el nivell C. Es podria donar el cas que, alguns dels que tenen el títol des de l'any passat ja n'hagin fet ús per guanyar-se una plaça de funcionari o que estiguin immersos en algun procés d'oposició. Un sindicat dels Mossos d'Esquadra ja va preguntar divendres per la situació dels títols de l'EOI. A l'hora de fer la matrícula, l'EOI informava que el quart curs equivalia al nivell C i el cinquè, al D. El web d'una EOI de Barcelona (eoibd.cat) encara ho recull d'aquesta manera.


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal