L'escola perd 2.000 immigrants en el primer trimestre0

481 11/01/2010, 09:10   

El nombre d'alumnes immigrants a les escoles, que fins fa un any no havia parat de créixer, està experimentant ara, mes rere mes, una ràpida desacceleració. Si les dades del departament d'Educació de l'abril passat van evidenciar per primer cop un canvi de tendència pel que feia a la relació d'entrades i sortides d'estrangers al sistema educatiu -amb un increment de baixes respecte a noves matrícules-, les del primer trimestre de curs revelen una agudització d'aquesta tendència. Entre l'1 d'octubre i el 31 de desembre passat, els centres educatius van perdre quasi 2.000 alumnes nouvinguts, enfront els 170 del mateix període del curs passat.

La crisi econòmica fa sentir els seus efectes en les dues direccions: d'una banda, arriben menys estrangers, i de l'altra, n'hi ha més que tornen als seus països d'origen. El balanç del primer trimestre del curs és de 10.046 matrícules per 12.002 baixes, amb el resultat d'un saldo negatiu de 1.956 escolars. La diferència s'explica, fonamentalment, per la davallada de noves matrícules, 1.698 menys que en el primer trimestre del curs 2008-2009, i també s'han comptabilitzat 87 baixes més que en el mateix període del curs passat.

El balanç és molt significatiu si es té en compte que només comprèn tres mesos; les dades de la conselleria del curs passat xifraven aquesta relació en 970 estrangers menys des del mes d'octubre fins al mes d'abril.

Segons les últimes dades facilitades per Educació, els municipis on aquesta diferència ha estat més acusada són Tarragona (Tarragonès), amb 250 matrícules de nouvinguts per 427 baixes en el període esmentat (177 alumnes immigrants menys); Terrassa (Vallès Occidental), amb 298 altes i 457 baixes (159 estrangers menys), i l'Hospitalet de Llobregat (Baix Llobregat), on en aquests tres mesos els centres educatius han registrat 468 matrícules de nouvinguts i n'han marxat 597 (n'hi ha 129 menys).

El cas de Santa Coloma

Un cas paradigmàtic és el de Santa Coloma de Gramenet, on les dificultats per escolaritzar l'allau d'estrangers arribats a l'inici del curs passat van originar moltes tensions a les escoles afectades i van ser motiu de protesta.

Així, mentre que en els tres primers mesos del curs 2008-09 la diferència entre l'arribada i la sortida d'immigrants al municipi, fonamentalment de procedència xinesa, va ser de 271 a favor de les noves matrícules, el curs actual les baixes (323) han superat les altes (263), amb un resultat total de 60 alumnes estrangers menys.

A Barcelona, per primer cop el balanç d'alumnes immigrants és també lleugerament negatiu en el període esmentat. I el mateix passa en ciutats com Badalona (Barcelonès) o Sant Boi de Llobregat i Sant Andreu de la Barca (Baix Llobregat).

El Prat de Llobregat (Baix Llobregat), Girona (Gironès), Figueres (Alt Empordà), Granollers (Vallès Oriental), Rubí (Vallès Occidental), Reus (Baix Camp) i la Bisbal d'Empordà (Baix Empordà) figuren, en canvi, entre els pocs municipis en què el nombre de matrícules d'estrangers d'aquest primer trimestre ha estat superior al de baixes registrades.

En la majoria de casos es tracta de poblacions que, a diferència de les altres, han mantingut o bé incrementat la xifra de noves incorporacions al sistema respecte al curs passat.


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal