L’abandonament dels estudis universitaris creix un 20%0

599 20/01/2010, 08:40   

El sistema universitari català s’han ­empobrit i la taxa de matriculats que deixen els estudis ha fet un gir preocupant: d’un 9,89% el 2002 a un 12% el 2008, cosa que equival a un 20% més en un ­quinquenni.

Entre el 2003 i el 2009 el ­pressupost de la Genera­litat destinat a les uni­versitats va créixer el 77%. Gairebé en paral·lel, entre els cursos 2002-2003 i 2007-2008, la nòmina de professorat va augmentar un 15%, mentre que la xifra d’alumnes ­dis­mi­nuïa un 7%, cosa que va per­metre que la relació d’alumnes per professor (11 a 1) escalés posicions fins a homologar-se amb el tercer lloc del rànquing dels països de l’OCDE. Però, malgrat això, els rendiments del sistema universitari català s’han ­empobrit i la taxa de matriculats que deixen els estudis ha fet un gir preocupant: d’un 9,89% el 2002 a un 12% el 2008, cosa que equival a un 20% més en un ­quinquenni.

«Tenim més professors i més ben preparats», perquè durant els últims anys també s’ha fet un salt ­qualitatiu en matèria d’activitat investigadora, però «l’eficiència del sistema no ha funcionat», va afirmar ahir, a manera de resum, Joan Majó, comissionat per a les universitats de la Conselleria d’Innovació, Universitats i Empresa, en el transcurs d’un seminari sobre el finançament del sistema universitari celebrat a Barcelona.

POBRES RESULTATS

L’ascens de la ­taxa d’abandonament va acompanyat de dos indicadors més de resultats també insatisfactoris. Poc més de la meitat dels universitaris (54%) es gra­duen en els anys teòrics previstos en el pla d’estudis o un any més tard, i el percentatge de crèdits ­superats ­sobre els matriculats, la denominada taxa de rendiment, ronda el 70%. El nivell més baix de de­serció dels estudis es registra a la Fa­cultat de Medicina de la Universitat de Barcelona (UB), i els que ren­deixen més són els estudiants del grau de Comunicació Audiovisual de la ­Universitat Pompeu Fabra (UPF), ­segons va ­revelar el comissionat. Majó conclou que «encara queda camí per recórrer», que «s’ha de reflexionar sobre les causes» de la situació i que cal «implementar mesures».

Pel que fa al finançament, Majó va admetre que «no hi ha perspectives» que els creixements del pressupost destinat a les universitats dels últims anys, a l’entorn del 10% o 12% anual, es repeteixin, ­almenys per ara, però que la Generalitat ­«complirà tots els compromisos assumits en un o dos anys». El comissionat es referia al pagament de les quantitats que s’havien de fer efec­tives l’any 2009 del pla de millora del ­finançament universitari acordat el 2006.


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal