Condemnen a treballs socials als menors que van abusar de dos xiquetes0

608 03/02/2010, 09:55       #Salut laboral,

El jutge de Menors número 4 de Madrid ha condemnat tres dels menors implicats en l'agressió sexual que van patir dos xiquetes quan tornaven en autocar a Loeches a nou mesos de treballs socioculturals, i al quart jove implicat a dotze mesos de la mateixa mesura, han informat fonts jurídiques.

La condemna es produïx un dia després de la vista celebrada contra els xics, els que van reconéixer el relat dels fets dels que venien sent imputats. Els incidents es van produir el passat 22 d'octubre a Loeches, quan els alumnes d'un institut es dirigien en un autobús escolar.

La agressió a una xiqueta de 12 anys en una ruta escolar de Loeches a l'IES Atenea, a Villalbilla es va iniciar perquè un dels jóvens implicats no trobava el seu telèfon mòbil i amb este pretext, va començar a tocar a "altres alumnes", una actitud que va portar que els altres "aprofitaren" el moment per a toquejar també altres estudiants.

Així arreplega un informe elaborat per la directora de l'Àrea Territorial (DAT) Madrid Este per al Defensor del Menor en què s'explica que el succés va tindre lloc el dijous 22 d'octubre, en finalitzar la sessió d'esport escolar, sobre les 18.30 hores aproximadament.

En eixe moment, un alumne de 1r d'ESO, abans de pujar a l'autobús que transporta els alumnes a la seua localitat, Loeches, va dir que li faltava el seu telèfon mòbil. "Amb este pretext, comença a tocar altres alumnes i alumnes, de tot això s'aprofiten altres xics", indica l'informe, que assenyala que una de les víctimes es defén amb puntellons, la qual cosa porta a què "la deixen més o menys en pau".

No obstant això, una altra alumna "més tímida" patix vexacions que continuen durant tot el trajecte en l'autobús. "Roman assentada sense poder moure's perquè li l'impedix un xic i patix tocaments i altres vexacions greus per part de diversos alumnes", assenyala el mateix informe, que explica que les famílies es van assabentar perquè la primera alumna, la que es va defendre, ho va comunicar a la seua germana i ésta als seus pares, que "ràpidament" va informar l'altra família.

Segons el document, el centre informa el pare que la xiqueta va ser custodiada per professors durant les classes i en el pati des del dilluns següent, però no especifica si al dia posterior de l'agressió, el divendres, la xiqueta va tindre eixa protecció. L'endemà dels fets, l'IES va informar a la inspectora d'Educació de la DAT, qui va indicar al centre els tràmits a realitzar d'acord amb el Decret 15/2007 de 19 d'abril, pel que s'establix el marc regulador de la convivència en els centres docents de la Comunitat de Madrid.

A primera hora del matí d'este dia, la Direcció d'Estudis del centre va rebre la visita dels pares de la xiqueta menys afectada, que van informar dels fets. Davant del relat, el centre va convocar la família de l'altra alumna, que va rebre més tocaments, a una reunió eixe mateix matí.

Després d'això, durant tot el matí del divendres es va prendre declaració als alumnes que es trobaven a l'autobús, començant pels implicats i es va comprovar que els agressors i les víctimes "no coincidixen en l'autobús escolar" que utilitzen habitualment perquè estes viatgen en la ruta número 8 i els primers en les rutes 1, 3 i 4. Els xiquets només van coincidir el dia anterior en el vehicle quan tornaven d'uns campionats escolars esportius.

Passat el cap de setmana, el dilluns es va continuar prenent declaració als alumnes de l'autobús durant tot el matí. A més, el pare de l'alumna més afectada es va personar en el centre i se li va informar que la seua filla estava sent custodiada pels professors durant les classes i el pati.

A més, des del propi IES es va determinar que la menor acudira a la biblioteca amb el professor de guàrdia o a Direcció d'Estudis, "per a no coincidir amb els presumptes agressors", que posteriorment van ser expulsats pel centre de manera cautelar durant cinc dies, per orde de la pròpia inspecció, i ahir van haver de deixar les aules al migdia.

Ahir mateix, la directora territorial va donar una sèrie d'instruccions al cap de servici d'Inspecció i entre altres coses, va exigir que la Inspectora ha de romandre al centre supervisant les actuacions que s'estan duent a terme, que es vetle perquè els expedients incoats estiguen finalitzats en els cinc dies (temps de la suspensió cautelar) i que s'informe diàriament la DAT de les actuacions realitzades en el centre.

DECLARACIÓ DAVANT DEL JUTJAT D'ARGANDA DEL REI

Així mateix, hui el Cap d'estudis delegat i el responsable del centre de Campionats Escolars han prestat declaració al Jutjat d'Arganda del Rei, on se li han requerit les dades, direccions i telèfons de tots els alumnes que anaven en l'autobús (17 en total), així com els expedients que el centre ha iniciat.

També s'han incoat els expedients restants, i en estos moments s'està procedint per part dels Instructors al desenrotllament de les actuacions pertinents, arreplega el mateix informe que també aclarix una de les denúncies del pare de la xiqueta agredida quant a la no presència de tutor en l'autobús.

Este aspecte està regulat en el Reial Decret 443/2001, de 27 d'abril, sobre condicions de seguretat en el transport escolar i de menors. D'acord amb l'article 8.1, la figura de l'acompanyant "no és obligatòria en estes rutes, ja que no es contempla en la corresponent autorització de transport regular d'ús especial ni es dóna el supòsit que, almenys, el 50 per cent dels viatgers siguen menors de dotze anys".

Els fets van ocórrer en un transport contractat pel centre per al desplaçament d'alumnes dins del Programa de Campionats Escolars, i segons la DAT, en "cap moment" es pot considerar transport escolar.


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal