CiU i ERC rebutgen que el ministeri examini els alumnes catalans0

394 15/02/2010, 14:07   

Les exconselleres Irene Rigau (CiU) i Marta Cid (ERC) han sortit avui contra la intenció del ministeri d'Ángel Gabilondo d'examinar els alumnes catalans en dos moments de la seva etapa de formació per veure si tenen les competències bàsiques.

Segons la proposta de pacte d'educació , que ha rebut el vistiplau del consell de ministres i que ha estat enviada a tots els grups parlamentaris, el govern central –mitjançant l'Institut d'Avaluació– s'atorgaria aquesta funció, tot i que l'Estatut assenyala en el seu article 131 que la Generalitat té competències exclusives en ensenyament.

Segons Rigau, que és la responsable d'ensenyament de CiU, la proposta de Gabilondo és del tot inacceptable, perquè significa que no s'avaluarà els alumnes catalans dels aspectes específicament catalans, com podrien ser per exemple les comarques. "L'Estat té el 55% del currículum i si fa un examen per a Espanya només avaluarà sobre això; la resta seran maries", s'ha queixat. "Com més competències ens dóna l'Estatut en l'avaluació dels alumnes, apareixen invasions de competències que trenquen el model educatiu", ha insistit.

Cid també rebutja la proposta del ministeri recordant que l'experiència catalana en avaluació és "importantíssima". Al seu entendre, és la Generalitat qui ha d'avaluar els alumnes catalans, entre altres coses perquè quan s'examina és "perquè després s'han de prendre mesures correctores" des de l'administració. L'exconsellera d'Ensenyament considera que això no ho ha de fer en cap cas el ministeri, sinó que en tot cas el govern català hauria d'enviar el resultat de les seves proves a l'administració central.

En un debat parlamentari aquesta tarda, el conseller d'Ensenyament, Ernest Maragall, no s'ha pronunciat en concret sobre els exàmens del ministeri, però s'ha compromès a defensar l'Estatut i ha ofert a CiU respondre conjuntament a la proposta de pacte d'educació de Gabilondo. Per boca dels nacionalistes, Rigau ha acceptat l'oferiment.

El ministeri precisa que l'avaluació no serà aleatòria a partir d'una mostra, sinó que s'efectuarà a tots els alumnes catalans en dos moments de la seva etapa educativa, i que això servirà d'orientació a les escoles.

El punt 46 del document assenyala aquesta intervenció del ministeri, que no s'havia produït mai a Catalunya des de la recuperació de l'autogovern: "En el 6è d'educació primària i en el 3r d'educació secundària obligatòria es realitzarà una avaluació de diagnòstic, per part de l'Institut d'Avaluació [òrgan que depèn del ministeri], a tots els estudiants que estiguin cursant els respectius ensenyaments, del grau d'adquisició de les competències bàsiques corresponents. Aquesta avaluació tindrà caràcter formatiu i orientador per als centres, el professorat, les famílies i l'alumnat", indica textualment.

El ministre d'Educació té com un dels grans projectes del seu departament arribar a un pacte amb el PP sobre ensenyament, i últimament s'ha declarat optimista de cara a aconseguir aquest objectiu. Els populars són partidaris d'homogeneïtzar els criteris d'ensenyament a tot l'Estat, amb un paper més gran del ministeri, i de preservar la llengua castellana a l'educació.


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal