Barcelona tindrà d'aquí a dos anys el doble de centres de formació d'adults0

434 17/02/2010, 08:22   

Barcelona tindrà el 2012 un total de 24 centres de formació d'adults, nombre que duplicarà l'actual de tretze centres de formació. L'objectiu del Consorci d'Educació de Barcelona és transformar deu de les actuals aules existents en nous centres de formació. Segons fonts del consorci, es pretén així passar del concepte aplicat fins ara de la formació d'adults amb un caire assistencial, a una nova visió en què predomina la idea de l'aprenentatge al llarg de la vida.

Els nous centres tindran una oferta àmplia i integrada i els dirigirà un equipa docent que tindrà una estructura organitzativa pròpia d'un centre educatiu.

Els centres de formació d'adults tindran una oferta més àmplia i lligada a les necessitats del territori. Amb vista al 2012 està previst que deu de les tretze aules actuals es converteixin en centres i que la ciutat tingui 24 centres de formació d'adults.

Segons va explicar ahir la regidora d'Educació de l'Ajuntament de Barcelona, Montserrat Ballarín, la planificació de les escoles d'educació d'adults de la ciutat de Barcelona per al període 2010-2012 «fa un salt endavant i implementa un model que tendeix a la supressió de les antigues aules d'adults, apostant per la consolidació de centres amb una oferta més àmplia i lligada a les necessitats del territori».

D'aquesta manera, segons els responsables de la nova planificació, es passa d'una concepció de l'educació d'adults de caire assistencial, amb l'objectiu de l'alfabetització i la socialització de determinats col·lectius d'adults, a una visió molt més àmplia lligada a la idea de l'aprenentatge al llarg de la vida.

Actualment hi ha a la ciutat de Barcelona tretze centres de formació d'adults (CFA) i catorze aules de formació d'adults. A més, també forma part d'aquesta xarxa el centre de Can Batlló de la Diputació de Barcelona. En conjunt, l'oferta de formació d'adults a la ciutat és de 472 grups, que representen 10.904 places repartides entre els diferents tipus d'ensenyaments, i un total de 10.592 persones matriculades.

L'objectiu del nou model és transformar deu de les tretze aules en centres d'educació d'adults, crear-ne dos de nous i millorar les instal·lacions d'alguns dels centres actuals. Es proposa un model de centre de formació d'adults amb una oferta educativa integrada, àmplia i completa, adaptada a les necessitats educatives de la ciutat, i amb un equip docent que té una estructura organitzativa pròpia d'un centre educatiu. La seva oferta, a més, està més arrelada als territoris i respon a les singularitats específiques de cadascun d'ells, treballant en xarxa amb la resta d'agents que actuen en l'àmbit de l'educació d'adults des dels futurs districtes educatius..

Aquesta ordenació i planificació s'ha definit en el marc d'una comissió en la qual han treballat conjuntament el personal tècnic del Consorci d'Educació de Barcelona i directors i professorat de centres i aules de formació d'adults de la ciutat.

El nou model, a més, s'ha posat en coneixement de les entitats ciutadanes i educatives, com ara la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB) i la Federació d'Associacions Culturals i Educatives de Persones Adultes (Facepa).

Una porta de retorn al sistema educatiu

La formació d'adults té actualment un paper important per la seva relació en la lluita contra el fracàs escolar. Molts alumnes que no van superar l'ESO retornen al sistema educatiu a través d'aquest tipus d'estudis que els permet fer les proves d'accés, sobretot a la formació professional. Actualment, la crisi i la falta d'ofertes laborals han portat molts alumnes en aquesta situació a decantar-se per les classes per a adults. Un altre dels papers que desenvolupa aquest tipus d'ensenyament per a adults és el d'alfabetització de la població nouvinguda.

Els centres ofereixen, en horari de matí, tarda i vespre, ensenyaments inicials i bàsics, formació bàsica, el cicle de formació instrumental, el cicle d'educació secundària, preparació per a les proves d'accés i competències per a la societat de la informació. Poden accedir a les accions de formació de persones adultes que porten a l'obtenció d'un títol oficial, vàlid a tot l'Estat, les persones amb una edat mínima de 18 anys complerts.


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal