Sobre la convocatòria de vaga per al 17 de març i el Decret d'Autonomia de Centres0

728 23/02/2010, 15:11       #Vaga, #Comunicats,

Ahir al vespre va aparèixer a diversos mitjans la notícia que cinc sindicats d'ensenyament, entre els quals s'incloïa ASPEPC·SPS, convocaven una vaga a l'ensenyament públic per al proper 17 de març. Davant d'aquesta notícia, el comité executiu d'ASPEPC·SPS vol deixar clares les següents qüestions.


1) La filtració d'aquesta notícia als mitjans no s'ajusta al que s'havia acordat a la reunió que ahir a la tarda vam mantenir amb la resta de sindicats implicats. Algú ha incomplert, per tant, els acords a què s'havia arribat.

2) Com a sindicat docent, considerem que si es decideix convocar una vaga, els primers que n'han de ser informats són els professors i professores, que en són els receptors i agents. Ens sembla una absoluta manca de respecte cap al professorat haver filtrat una notícia de la qual el col·lectiu havia d'haver estat el primer en ser-ne informat, tal i com, a més a més, s'havia acordat.

3) ASPEPC·SPS va subscriure, efectivament, amb la resta de sindicats, la convocatòria d'una vaga de l'ensenyament públic per al proper 17 de març, però no en la forma com s'ha publicitat, entenem que com a conseqüència d'un desmesurat afany de protagonisme que, conscientment o no, sembla que considera el professorat com una simple moneda de canvi al servei d'atres interessos.

4) El Departament d'Educació ha convocat una mesa sectorial per al dimecres 24, de la qual cosa ens congratulem. ASPEPC·SPS no considera acabades ni trencades les negociacions, i manifesta públicament la seva intenció d'assistir a la mesa de negociació. Esperem que el Departament modifiqui les seves propostes i que la vaga no sigui necessària.

La posició d'ASPEPC·SPS en relació als punts més conflictius d'aquesta negociació, centrats fonamentalment en el projecte de decret d'autonomia de centres, són els següents:

  • Reclamem que quedi degudament explicitat en el redactat del decret que el claustre de profesorat és qui elabora i aprova el Projecte Educatiu de Centre que es presentarà posteriorment al Consell Escolar -tal i com és preceptivament normatiu-. Així mateix, la programació anual del centre -on s'inclouen les sortides, activitats extraescolars etc- haurà de ser també aprovada pel Claustre. La participació en aquestes activitats haurà de comptar amb la prèvia conformitat del professorat afectat.
  • Reclamem que l'asignació i encàrrec de tasques sigui en funció de l'especialitat i sempre dins el marc horari del professorat.
  • Reclamem que l'estructura organitzativa del centre es vertebri a partir dels departaments didàctics, constituïts per especialitats. El mínim de departaments didàctics ha de ser de sis, en aquells centres amb més de 30 professors, i de quatre, en aquells amb menys de 30 -Actualment el ROC estableix un mínim de quatre per a tots els centres-. Igualment, ha de quedar degudament explicitada la possibilitat de constituir seminaris dins d'un departament quan hi hagi dos o més professors d'una mateixa especialitat.
  • No podem acceptar de cap de les maneres que la direcció del centre tingui capacitat per imposar sancions al professorat. Es tracta d'una mesura que, a més a més, considerem que pot no ajustar-se a dret.
  • Entenem que en un centre públic no correspon a la direcció el nomenament del personal docent, ja sigui funcionari de carrera, interí o substitut. Els principis de publicitat, mèrit i capacitat han de quedar garantits sense cap mena d'ambigüitat.
  • Considerem una paròdia grotesca que per a poder sancionar un alumne, calgui el consentiment de la família.
  • L'avaluació del centre no ha d'influir per a res en l'avaluació de la tasca docent del professorat ni ha de tenir cap conseqüència en la carrera docent.

Finalment, considerem que la pretesa autonomia de centre no és tal, i ni tan sols de les direccions. En realitat, el que s'està projectant és una desregulació que, en una situació d'absència de normativa -es deroga el ROC i tota altra normativa de funcionament de centres-, rebaixa també la condició de director a la de simple capataç que podrà fer i desfer però, això sí, sempre amb el consentiment del Departament, de qui dependrà sempre en última instància l'assignació que rebi el centre sense que cap normativa reguli les seves pròpies actuacions. És a dir, el decret d'autonomia, tal com està ara mateix, ens instal·la a tots en l'arbitrarietat. I això és, a més d'inèdit, inadmissible en qualsevol l'Administració Pública, inclosa la catalana.

L'únic objectiu que ens mou com a sindicat de secundària és la defensa dels drets del professorat i de l'ensenyament públic. Demanem, necessitem i esperem el suport del professorat en la defensa dels seus propis drets.

El Comité Executiu de la Federació ASPEPC·SPS
logo aspepc·sps


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal