Valoració del Departament d’Educació sobre les negociacions amb els representants sindicals0

575 24/02/2010, 22:09   

Entre el 20 de gener i el 18 de febrer de 2010, el Departament d’Educació ha mantingut 8 reunions de treball amb els representants sindicals del sector públic de l’ensenyament. L’objectiu d’aquestes reunions de treball, que s’han traduït en prop de 40 hores de negociació abastava diferents aspectes relacionats amb el desplegament de la Llei d’Educació de Catalunya, així com d’altres iniciatives i propostes en diversos àmbits de gestió del nostre sistema educatiu.

Com a conseqüència d’aquestes trobades s’havien introduït modificacions en pràcticament totes les qüestions tractades.

Així, entre les 25 propostes de millora que s’havien acordat provisionalment hem de destacar-ne:

  1. Ampliació de 2 a 3 dies dels nomenaments telemàtics setmanals.
  2. Clarificació dels criteris i procediments en els nomenaments telemàtics del professorat interí per afavorir la millor definició d’opcions personals en funció de l’oferta existent i, al mateix temps, fer més evident la transparència i objectivitat del procés.
  3. Compromís de publicar la resolució definitiva d’adjudicació de places abans del 30 de juny a fi i efecte de facilitar una millor transició per a l’inici del curs escolar el proper 7 de setembre.
  4. Mantenir el respecte escrupolós a les resolucions que fixen les plantilles dels centres públics de les diferents etapes, derivades dels acords assolits en el seu dia amb els sindicats.
  5. Flexibilització en l’aplicació de l’ordre del calendari escolar a través de les instruccions d’inici de curs establint un procediment per sol·licitar la jornada intensiva.

A més d’aquestes millores, les reunions de treball havien servit també per negociar diversos aspectes de contingut laboral del projecte de decret de regulació de l’autonomia de centres educatius actualment en tramitació. Fins la data d’avui s’havien introduït una trentena de modificacions al projecte inicial recollint propostes de les diverses representacions.

El Departament d’Educació no ha pogut acceptar aquelles propostes que no podien ser introduïdes perquè farien que el decret entrés en contradicció flagrant amb la Llei d’Educació de Catalunya o la legislació actual de diferents àmbits. Així doncs, s’han rebutjat només les propostes de modificació que incidien especialment en el contingut real del concepte d’autonomia de centre i en el paper de la direcció dels centres educatius. A l’hora queda perfectament definit el paper actiu del claustre, i per tant del professorat, en la formulació del projecte educatiu tal i com figura en la pròpia Llei d’Educació de Catalunya.

El Departament conclou per tant que:

  1. Les reunions de treball havien permès establir un clima de diàleg molt positiu i així ho expressaven repetidament la majoria de representants sindicals fins aquesta mateixa setmana.
  2. És per això, que el Departament d’Educació no pot entendre ni comprendre el motiu que porta els representants sindicals a convocar una vaga com ja han anunciat sense esperar, ni tan sols, a fer la reunió conjunta de valoració i negociació de l’esborrany del document final d’acords assolits. En aquesta reunió, que s’ha celebrat avui, els sindicats han confirmat la convocatòria donant per trencades, doncs, les negociacions.
  3. Aquesta convocatòria de vaga no té base material d’afectació a interessos laborals i professionals i per tant és del tot inacceptable. Representa un atac directe i greument perjudicial per a l’educació catalana i encara més per les escoles i instituts públics i els professionals que hi treballen.
  4. La convocatòria de vaga només pot tenir una explicació que la fa encara més inacceptable: la celebració de les eleccions sindicals de la propera tardor i una competició entre els representants dels treballadors dels centres públics per protagonitzar una teòrica radicalitat en la “defensa” dels interessos dels professionals. Lamentem, doncs, que per interessos de part, els sindicats – que no els mestres i professors dels centres públics – utilitzin la via de la confrontació que acaba perjudicant els qui pretenen representar i el conjunt de les famílies de Catalunya.
  5. Encara s’entén menys que els sindicats d’aquest sector públic, sabedors de la dificultat de la gestió econòmica que suposa l’actual situació, protagonitzin una acció d’aquesta envergadura duent al límit la reivindicació econòmica i pressupostària. De la lectura de la plataforma que serveix de  base a la convocatòria de vaga (substitucions immediates diàries, increment de plantilles per sobre les pròpies resolucions acordades, reducció de les ràtios establertes per llei, etc …) se’n desprèn una clara voluntat d’apropiació creixent dels recursos públics disponibles, en explícita contradicció amb la necessària contemplació d’objectius de cohesió social a càrrec tant del Govern de Catalunya en el seu conjunt,  com del propi Departament d’Educació.

El Departament d’Educació continuarà treballant en les meses corresponents el desenvolupament de la Llei d’Educació de Catalunya respectant en tot moment la legalitat i fa una crida als representants sindicals perquè assumeixin la seva responsabilitat desconvocant la vaga anunciada i retornant al procés de diàleg positiu que s’ha interromput unilateralment. .

Document de la Mesa Sectorial

Resposta a les esmenes dels sindicats


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal