El neoliberalisme educatiu qüestionat0

520 25/03/2010, 09:41   

Ravitch afirma que la cultura de la rendició de comptes ha fet culpables als professors i creat un clima de càstig a les escoles que acaben falsificant els informes i les dades per quedar millor situades. La investigadora denuncia que els resultats d´aquesta política són un reforçament de l´escola privada i un afebliment de la pública.

Els diaris nord-americans s´han fet molt de ressò darrerament del nou llibre de Diane Ravitch The Death and Life of the Great American School System: How Testing and Choice Are Undermining Education. Ravitch és actualment investigadora a la New York University, una reconeguda historiadora de l´educació i especialista en política educativa. Partidària de les reformes escolars del Partit Republicà, va ocupar un alt càrrec a l´administració de Bush pare. Amb estudis molt seriosos i aportacions de gran nivell, va ser una destacada defensora de la necessitat de millorar la qualitat de l´educació establint un sistema nacional de proves de nivell per a avaluar els coneixements dels alumnes, motivar la competència entre les distintes escoles i compensar amb increments de finançament públic els millors resultats. Va defensar la reforma dels currículums per millorar els resultats del texts de matemàtiques i llenguatge. Es va mostrar, també, partidària de la llibertat de que els pares poguessin triar escola i d´acostar els models organitzatius de les escoles públiques al de les privades així com de reforçar el caràcter nacional del currículums. Amb el seu suport, el accountability el retre comptes per part de les escoles, el reforçament del paper dels directors i la sacralització de la cultura de la qualitat, amb models similars als de les empreses, es van convertir en instruments que es consideraven fonamentals per a millorar la qualitat de l´ensenyament. Ella considerava que el progressisme imperat en el sistema educatiu nord-americà havia desmantellat la funció tradicional de l´escola com a instrument de promoció social i havia perjudicat els sectors socials amb més dèficit cultural i social.

Ara Ravitch ha canviat d´opinió en uns moments en que el president Obama sembla continuar amb la mateixa política. El seu convenciment, que sempre ha mantingut, de que l´escola ha de ser un instrument fonamental en la construcció d´una societat democràtica l´ha conduïda ara a denunciar el fracàs d´aquesta política que no ha aconseguit els seus resultats i ha introduït manifestes perversions. La seva argumentació es basa en que l´aplicació de les proves de nivell i la competència entre les escoles per a aconseguir millors resultats, no ha donat els fruits que s´esperaven. Basant-se sempre en dades contrastades, demostra que respondre correctament als qüestionaris oficials dels nivells de matemàtiques i llenguatge s´ha convertit en l´únic objectiu de l´educació i que es dedica una gran part del temps escolar a preparar aquestes proves. Això ha suposat deixar de banda altres aspectes de la formació com les arts, la geografia, la història, la literatura, l´educació cívica i fins hi tot els idiomes estrangers. A més, en funció dels criteris d´avaluació, bons professors són acomiadats per no aconseguir arribar als nivells establerts quan la causa d´aquest baix nivell no són els mètodes o la formació dels professors sinó altres factors com el baix nivell cultural de les famílies o les situacions de desavantatge social. La possibilitat de que els pares puguin traslladar els seus fills, si les escoles no aconsegueixen bon resultats, ha creat més fragmentació social i algunes escoles públiques acullen la majoria dels alumnes amb problemes mentre que d´altres tenen als de més capacitats i encara reben més fiançament públic per a aconseguir més bons resultats. Ravitch afirma que la cultura de la rendició de comptes ha fet culpables als professors i creat un clima de càstig a les escoles que acaben falsificant els informes i les dades per quedar millor situades. La investigadora denuncia que els resultats d´aquesta política són un reforçament de l´escola privada i un afebliment de la pública. En un article publicat fa uns dies al The Wall Street Journal, Ravitch acaba afirmant que l´educació no es pot considerar un mercat; i que el que es necessita no són escoles privilegiades sinó bones escoles a cada comunitat que el govern té obligació de proporcionar així com ha de garantir els altres serveis bàsics.


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal