No volen democràcia a les escoles0

598 08/04/2010, 08:33   

Sota l'excusa de donar més autonomia als equips directius, s'està limitant l'autonomia i la democràcia de la comunitat educativa

Fins ara, els centres d'ensenyament de Catalunya eren un dels pocs reductes on la democràcia, a més d'ensenyar-se, s'exercia en la pràctica diària, fins al punt que els càrrecs eren elegits democràticament a través dels consells escolars, on hi ha representats pares, professors, alumnes i personal administratiu i de serveis. Era el ple exercici d'una democràcia que funcionava a la perfecció, amb molt pocs problemes. Hi havia més democràcia en les escoles i instituts que en qualsevol altre sector de la societat.

Però curiosament sembla que els nostres polítics, teòricament elegits democràticament, no creuen en l'eficàcia del sistema democràtic i pretenen de tornar a un règim en el qual els càrrecs són designats a dit pels qui tenen el poder. Tot el contrari dels valors democràtics que se'ns diu que cal ensenyar als catalans i catalanes del futur. Els equips directius, a partir d'ara, en lloc de ser avaluats pel conjunt de la comunitat educativa seran avaluats per un cos d'inspectors amb uns càrrecs a perpetuïtat i que habitualment fa més de vint anys que no exerceixen la docència. I ningú no parla de l'avaluació dels inspectors, els màxims responsables que funcioni el sistema, conjuntament amb un conseller que mai no ha exercit la docència i que es creu que educar alumnes és el mateix que fer botifarres.

És curiós que un govern progressista vagi en contra de la democràcia en el sector que més repercussió social té i que més pot marcar el futur del país. Com podem ensenyar els valors democràtics si als mateixos centres no s'hi exerceixen? Sota l'excusa de donar més autonomia als equips directius dels centres, s'està limitant l'autonomia i la democràcia de la comunitat educativa. Es tallen les ales al professorat, que únicament haurà de dir amén a tot el que digui el director, si no vol que li obrin un expedient per desacatament a l'autoritat o que l'obliguin a traslladar-se de centre en contra de la seva voluntat.

Una escola on el professorat no tingui llibertat per exercir la docència d'acord amb uns valors democràtics ja l'hem viscuda en uns temps passats, als quals no volem retornar, on alguns professors altament qualificats van haver de renunciar a la seva professió perquè eren desafectes al règim. Ara potser seran desafectes a un director. De moment, per sort, m'acontento a ser desafecte a l'actual conseller d'Ensenyament, per anar en contra dels valors democràtics.


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal